Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мариела Василева и Ася Консулова, които помагат на онкоболни да участват в лечението си


Ася Консулова (в средата) и Мариела Василева (вдясно) получават чек за 5000 евро от конкурса на Think Pink Europe
Ася Консулова (в средата) и Мариела Василева (вдясно) получават чек за 5000 евро от конкурса на Think Pink Europe

Активното участие на пациентите е от основно значение за ефективността на лечението, а то зависи от информацията, с която разполага болният. Така може да бъде описана накратко причината, заради която д-р Мариела Василева от Александровска болница в София и д-р Ася Консулова от Комплексния онкологичен център в Бургас създават проект РОЗА.

Става въпрос за онлайн платформа за събиране на данни за хора с онкологични заболявания. Целта на двете му създателки е пациентите, участващи в биобанки за рак на гърдата, лекари и изследователи да общуват на едно място, пише "Дневник".

На 8 март д-р Василева и д-р Консулова спечелиха с проекта си второ място в конкурса на Think Pink Europe – организация с идеална цел, която се бори с рака на гърдата в Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Италия и Румъния. Основната мисия на Think Pink Europe е именно да подобри и ускори обмена на информация и най-добрите практики в областта на здравеопазването и изследванията.

Идеята на проект РОЗА е успоредно да събира и да дава достъп до данни за физическата активност на отделните пациенти, режимът им на хранене и личните им впечатления и усещания по време на лечението.

"Това приложение дава възможност на пациентите да проследяват прогреса си и ги кара да се чувстват активни участници в оздравителния си процес, мотивирайки ги да спазват препоръките на лекарите, да пият лекарствата си и да ходят на необходимите прегледи", обяснява д-р Василева пред "Дневник".

По думите ѝ "България е на едно от последните места по годишна преживяемост на онкологични заболявания в Европа, 5-годишната преживяемост е с 10% по-ниска от средната, а в отделните стадии стига и до 20%".

Цялостен достъп до данните в онлайн платформата имат само лекуващите лекари на съответния пациент, но те могат да се ползват и от други медици, за които обаче остават анонимни. Основната цел е да се увеличи преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания.

"Доказано е, че тези неща влияят на оздравителния процес и да имаш информация за тях е голямо богатство", обобщава Мариела Василева. Заедно с колегата ѝ Ася Консулова те останаха на второ място в конкурса на Think Pink Europe зад екип от Холандия, представил разработен проект за мобилно приложение за упражнения, диети и мотивационна подкрепа за онкоболни, включително и след тяхното оздравяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG