Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учениците от работещите училища са освободени от занятия


Bulgaria Minister of Education Krasimir Vulchev
Bulgaria Minister of Education Krasimir Vulchev

Всички училища в София ще останат затворени и през цялата следваща седмица, реши Оперативният кризисен щаб към Столичната община, след като беше въведено извънредно положение в страната, заради разпространението на Covid-19.

Учениците в областите и училищата, които не са затворени заради грипната ваканция, са освободени да не ходят в клас по преценка на родителите. Това съобщиха от Министерството на образованието в петък. Причината е разпространението на коронавируса в страната.

Срокът на въведената националната грипна епидемия и ваканция беше прекратен в петък и в част от училищата започнаха занятия. Въпреки това на места, по решение на областните или общинските власти, беше решено неучебните дни да продължат до края на седмицата. Такова решение има за областите София–град, Ловеч, Русе, Стара Загора, Пловдив и Ямбол. По решение на кметовете не се учи в общини в областите Бургас, Монтана, Пазарджик, Силистра, Сливен, Софийска област, Шумен. В областите Враца и Перник ваканцията е до вторник, 17 март, когато училищата по първоначален план трябваше да бъдат отворени.

На този етап не е ясна каква ще бъде следващата мярка в учебните заведения. Очаква се тя да бъде известна след евентуалното въвеждане на извънредно положение, по искане на Министерския съвет.

Детски градини призовават родителите да не водят децата си, ако имат възможност да ги отавят вкъщи, а отсъствията се извиняват служебно. Забавчките не са затворени и при грипна епидемия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG