Връзки за достъпност

Извънредни новини

Помощ за бизнеса. Какви са мерките за ограничаване икнономическите последствия от коронавируса по света


В четвъртък кабинетът нареди да бъдат затворени всички държавни училища от идната седмица.
В четвъртък кабинетът нареди да бъдат затворени всички държавни училища от идната седмица.

COVID-19, който за пъpви път бeше установен в Kитaй в ĸpaя нa 2019 г., а по-късно се разпространи в повече от 100 държави, доведе до взимането на извънредни мерки за ограничаване на заразата. Някои страни вече набелязаха и стъпките за минимизиране на икономическите последствия. Да се създаде Национален икономически щаб, който да започне да набелязва мерки срещу негативните последици за България от разпространението на коронавируса, предложи премиерът Бойко Борисов на депутатите в парламента. Според неговата идея в щаба трябва да влязат експерти, министри, както и представители на всички парламентарни групи. Аргументът на Борисов е, че правителството му е в края на мандата си и затова парламентарните партии трябва да имат отношение към решенията.

Ето какви са икономическите мерки в други страни.

Германия

Стратегически фирми в Германия могат да бъдат национализирани при затруднения заради коронавируса, обяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер.

По думите му компании със стратегическо значение могат да бъдат национализирани, ако изпаднат в затруднения заради коронавируса, предаде Ройтерс, позовавайки се на негово интервю пред "Шпигел". Алтмайер посочва, че иска да подкрепи фармацевтичната промишленост за намаляване на зависимостта й от вноса от Азия.

Португалия

Португалия отпуска 2,3 милиарда евро в помощ на компаниите, пострадали от епидемията от коронавируса, включително чрез отлагане на плащането на някои данъци и смекчаване на условията за кредитиране, предаде Ройтерс.


Мерките предвиждат временно спиране на социалните вноски и извънредна помощ за компаниите за поддържане на трудовите договори по време на кризисната ситуация. Помощта ще се равнява на две трети от заплатите и до голяма степен ще бъде финансирана от държавата.


"Основният проблем е липсата на ликвидност", посочи министърът на икономиката Педру Сиза Виейра след заседание на кабинета, продължило цяла нощ. Той изтъкна необходимостта да се влеят пари в компаниите, така че те да могат да запазят производствените си мощности и работните места.


В четвъртък кабинетът нареди да бъдат затворени всички държавни училища от идната седмица. Работещите, които ще трябва да си останат у дома, за да се грижат за деца до 12 години, ще получават 66 процента от основната си заплата, обяви правителството. От днес е обявено извънредно положение в здравеопазването, спешната помощ и сигурността.

Китай

Китайската народна банка (КНБ) обяви , че намалява задължителния резерв за някои банки, за да насърчи кредитирането в контекста на епидемията от коронавирус, предадоха световните агенции.

Така ще бъдат освободени 550 милиарда юана (70,6 милиарда евро) в подкрепа на икономиката.

Централната банка съобщи, че от понеделник намалява дела на задължителния резерв с половин до 1 процентен пункт за банките, които отговарят на целите за инклузивно финансиране. КНБ намалява задължителния резерв на банките за втори път тази година, припомня Ройтерс.

От началото на епидемията от коронавирус централната банка смекчи паричната политика, като понижи основната си лихва и призова банките да отпускат евтини кредити и облекчения при погасяването на дългове на фирмите, които са най-тежко засегнати от разпространението на болестта.

Франция

Мерките, обявени от Франция за преодоляване на икономическата криза, предизвикана от коронавируса, ще струват десетки милиарди евро, предупреди министърът на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

"Ще направим всичко необходимо и дори повече", посочи министърът пред радио Бе Еф Ем и Ер Ем Се. Думите му идват ден след телевизионното изявление на президента Еманюел Макрон, в което държавният глава обеща мащабна помощ за бизнеса, включително подкрепа за намаляване на работното време и временни съкращения с минимално намаляване на заплащането.

Той обаче не обяви план за бюджетно стимулиране, за което призовават Международният валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG