Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19: ЕС предложи от еврофондовете да се плати на медиците, фирмите ще могат да търсят обезщетения


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви пакет от икономически мерки, които да помогнат на европейската икономика да се съвземе от шока от коронавируса и да даде на правителствата допълнителни финанси да се справят с лечението на заболелите
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви пакет от икономически мерки, които да помогнат на европейската икономика да се съвземе от шока от коронавируса и да даде на правителствата допълнителни финанси да се справят с лечението на заболелите

Европейската комисия предложи в петък допълнителното заплащане за медицинския персонал, лекуващ пациентите с конавирус, да бъде за сметка на средствата от Европейския социален фонд.

Направените разходи за оборудване на болници, за купуване на медицинска апаратура и екипировка от началото на февруари ще могат да се вземат от непохарчени пари от структурните и от Кохезионния фонд.

Предложението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от страните членки преди да влезе в сила, което Брюксел се надява да стане през следващите две седмици.

Пренасочването на пари от еврофондовете е част от комплекс от икономически мерки, които ще позволят на държавните бюджети да насочат повече пари за справяне с епидемията, обяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Сред другите инструменти, с които Брюксел се надява да помогне на икономиката да се възстанови и оцелее от шока от коронавируса, са сваляне на ограниченията за предоставяне на финансова помощ на бизнеса, здравните системи и работещите, които търпят загуби или са ощетени от епидемията от коронавируса COVID-19.

Компенсации за загубите

Планът, който трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и от страните членки, преди да се задейства, включва сваляне на редица бюджетни ограничения, които националните власти са задължени да спазват. Това според Комисията ще освободи средства, които да бъдат насочени към осигуряване на заеми, предоставяне на държавна помощ и обезщетяване на компании и частни лица, претърпели щети. Освен това страните членки ще могат да изключат от бюджетните си баланси парите, които предоставят допълнително на болниците и здравните си системи, за да се справят с взрива на пациенти през следващите седмици.

Еврокомисията одобри за 24 часа първата заявка за 12 млн.евро държавна помощ, която Дания обяви, че ще даде на културни институции, анулирали преставления и концерти заради забраната за събиране на хора.

Ще бъде отворена гореща линия, където властите ще могат да искат помощ от Комисията за създаване на схеми за подпомагане и за кредитиране. Според еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер ще бъдат одобрявани схеми за връщане на пари на хора, закупили билети за анулирани събития, за набиране на ликвидност за подпомагане на сектори като туризъм, авиация, хотелиерство и ресторантьорство, които са най-силно засегнати от ограничаване на пътуванията. Зелена светлина от Брюксел ще бъде давана и ако правителствата решат да използват банки като канал за увеличаване на кредитирането към частния бизнес.

Отпада изискването да се иска разрешение от Брюксел за отлагане на докладването за забавяне на плащания за данъчни цели, както и за помощите за болници.

Отделно Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие бяха призовани да пренасочат дейността си като се концентрират върху подпомагането на европейски компании. Еврокомисията ще отпусне 1 млрд.евро като гаранции за набирането на пари на пазарите, които да достигнат до 8 млрд.

Въпреки мерките най-вероятно европейската икономика ще изпадне в рецесия. Прогнозите за растеж от 1,4% за ЕС и 1,2% за еврозоната ще бъдат понижени през май, като се очаква, че той ще бъде около нулата или отрицателен.

Европроектите

Комисията увеличи от 25 милиарда, както беше първоначално обявено, на 37 млрд евро непохарчените пари от структурните и Кохезионния фонд, които страните ще могат да използват. Става дума за 8 млрд.евро вече изплатени авансово финансиране по проекти, което е вече преведено от Европейската комисия в 27-те страни, но не е усвоено. То трябва да бъде върнато в европейския бюджет до юни. Тази година обаче парите ще бъдат оставени в националните бюджети, за да бъдат похарчени като национално съфинансиране по вече одобрени проекти или насочени към здравната система, програми за временна заетост и помощи за малкия и среден бизнес. 29 млрд.непохарчени кохезионни средства, които още не са преведени от евробюджета към страните, също ще бъдат използвани в инициативата за коронавируса.

Средствата от Европейския социален фонд ще могат да бъдат използвани за допълнително заплащане на медицинския персонал и за наемането допълнително на лекари, сестри, лаборанти и други медицински специалисти, които да се грижат за болните, когато броят им стане голям. Властите ще могат да насочат парите към фирми, които ще трябва да намалят работното време на служителите си и заплащането, за да могат те да допълнят заплатите им.

Европейският фонд за глобализацията ще може да се използва за обезщетяване на уволнени работници и самонаети лица, които загубят работата си заради замирането на икономическата дейност.

Маски и защитно облекло

Европейската комисия се договори с Германия и Франция да премахнат забраните за износ на маски и защитно облекло. Решенията на двете правителства преди две седмици доведе до домино ефект, като почти всички европейски държави ограничиха експорта. Париж и Берлин ще позволят на производителите си да изнасят маски и облекла на европейския пазар, но само ако получателите им са болници и медицински работници и не се пускат в магазинната мрежа. Промяната на експортния режим в двете държави е осъществена в петък. Страните, които са въвели подобни ограничения ще трябва да ги премахнат. Брюксел ще издаде указания на националните власти какви мерки да вземат, за да си осигурят достатъчно запаси от екипировка и лекарства, за да задоволят нуждите си.

Авиацията

Ако Европейският парламент и страните членки се съгласят, ЕС ще промени правилата за слотовете на авиокомпаниите, така че те да могат да анулират повече празни полети. Мярката ще влезе в сила за зимното разписание, тъй като слотовете - разрешенията за използване на летищата, за летния сезон вече са разпределени. В момента за поддържането на редовна линия, авиокомпания трябва да осъществява поне 80% от полетите, включително да лети с празни машини, т.нар. “призрачни полети” за да не загуби разрешителното си.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG