Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Границите ни са отворени". Българите в чужбина могат да се приберат


Здравен работник измерва температурата на пътуващ на ГКПП Капитан Андреево на 25 Февруари 2020

Границите на България остават отворени и всички граждани могат спокойно да се приберат от всяка страна в света. Те могат да се приберат с автомобил, със самолет, с влак или друг транспорт и няма да бъдат спирани на границата без значение през какви държави са минали по пътя си към страната. Това потвърди пред Свободна Европа пресцентърът на Министерството на външните работи.

Към петък вечер МВнР е обявило 5 държави ​с най-висок индекс на риск за заразяване с коронавирус при пътуване. Това са Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания.

Когато български граждани се приберат от една от тези 5 държави, те попълват анкетна карта при пристигането си на летището или на граничен контролно-пропускателен пункт. В нея те дават данни за своя адрес, личен лекар, измерва се тяхната температура, за да продължи следеното на тяхното здравословно състояние.

Следва да останат под 14-дневна карантина у дома, в която се следи тяхното състояние. Неспазването на карантината вече е наказуемо.Това обясниха от пресцентъра на здравното министерство за Свободна Европа.

За граждани, които се връщат от държави с ниво на риск по-ниско от 4 засега няма издадена заповед за задължителна домашна карантина, казват от Министерство на здравеопазването. Такива държави са Франция, Германия и Япония (с ниво на риск 3) и Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и САЩ (с ниво на риск 2).

От министерството обаче призовават гражданите сами да си наложат ограничения ако са пътували извън страната наскоро – да намалят социалните си контакти, да седят у дома и да следят здравословното си състояние.

Какво да правя ако ми предстои пътуване в чужбина?

На сайта на МВнР е публикуван и призив към българските граждани в страната да се въздържат от пътувания зад граница освен при крайна необходимост. Това важи и за страни, където към момента има ниско разпространение на болестта.

До български граждани в Китай и Иран (с ниво на риск 5) външно министерство изпраща "предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната". Българите в Италия, Република Корея и Испания са предупредени да преустановят пътуванията в цялата страна на местопребиваването си.

За Франция министерството препоръчва да не се пътува в определени райони на страната като регионите Гранд Ест, Ил дьо Франс, О дьо Франс, Оверн-Рона-Алпи, Бургундия-Франш-Конте, Прованс-Алпи-Лазурен бряг, остров Корсика, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус.

За граждани в Германия министерството препоръчва да не се пътува в определени райони на страната като провинциите Саарланд и Северен Рейн-Вестфалия, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус.

В Япония МВнР препоръчва да не се пътува в определени райони на страната, освен при необходимост. Такива са префектурите Хокайдо, Аичи, Осака, Токио, Канагава, Хього, Чиба, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус.

За българи в държавите Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и САЩ външно министерство съветва да имат повишено внимание и да следят актуалната обстановка в страната.

От министерството съветват и да се следи информацията, публикувана на сайта им и на сайта на дирекция "Ситуационен център". При необходимост гражданите могат да потърсят помощ на денонощните телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и на имейл адрес crisis@mfa.bg .

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG