Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учениците ще преминат на електронно обучение от другата седмица


До средата на другата седмица 95 % от училищата в страната ще преминат на електронно обучение, а децата, които нямат компютри, ще учат чрез консултации с ограничен кръг учители. В ромските махали материалите ще се разнасят на хартия от образователните медиатори – група хора от неправителствения сектор, обучени да помагат за връзката между училището и семейството.

Новините съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Под “електронно обучение” не се разбира интернет общуване в реално време, а това, че децата ще получават упражнения за самоподготовка, за да не забравят вече наученото. Министърът не изключи, че по-нататък училищата могат да преминат и към дистанционно обучение в реално време. Тази форма на обучение ще изисква активното участие и на родителите. За децата от началните класове ще се излъчват уроци по БНТ, като готовността е това да започне още другата седмица.

Част от учителите, които не могат да се включат в дистанционното обучение, ще бъдат пуснати в платен отпуск

Все още няма яснота по няколко въпроса: дали ще се удължава учебната година, дали ще се съкращават ваканциите и как ще се кандидатства в български или чуждестранен университет.

През тази учебна година българските училища имаха две грипни ваканции, без да броим сегашното спиране на образователния процес до 29 март в рамките на извънредното положение заради коронавируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG