Връзки за достъпност

Извънредни новини

Д-р Бъркс на фронтовата линия срещу коронавируса


д-р Дебора Бъркс
д-р Дебора Бъркс

Тя винаги е на първа линия. В сферата, в която е избрала да работи, битките обикновено са тежки. Д-р Дебора Бъркс е избрала да посвети цялата си кариера в борбата със СПИН още от времето, в което днешните лекарства, които помагат на пациентите с ХИВ, не са били дори план в нечия лаборатория.

“През 80-те, когато нямаше тези високи технологии, не можеш да диагностицираш лесно, дори не знаеш какъв е проблемът. Беше ужасно", казва Бъркс, цитирана от "Гардиан". Това объркване тогава обаче й дава сили да посвети живота, уменията и знанията си в изследване на болестта и търсенето на лечение.

През 2014 г. Бъркс беше избрана от президента Барак Обама да координира най-голямата в света кампания в борбата срещу СПИН. Според Държавния департамент на САЩ благодарение на тези усилия са били спасени повече от 17 милиона човешки живота.

Сега д-р Бъркс отново е на фроновата линия. Този път срещу COVID-19. Тя беше избрана за част от екипа учени, които ще работят по отговора на САЩ срещу коронавируса.

“Когато става дума за взимане на трудни решения, тя го прави", казва за нея д-р Карлос дел Рио от университета в Емори.

Едно от най-трудните решения, които е трябвало да вземе, се случва през 1983 г. в момент, в който СПИН е все още мистерия. Бъркс ражда дъщеря си и губи много кръв. Лекарите решават, че е нужна инфузия, но тя извиква силно: "Моля ви, не им позволявайте да ми преливат кръв!"

След това припада от болка. Съпругът ѝ последвал инструкциите и попречил на преливането. Това се оказало добро решение, защото кръвта била заразена с ХИВ.

Дебора Бъркс е завършила Държавния университет в Пенсилвания. Има над 200 научни публикации. Управлявала е различни отдели и организации с повече от 1000 души, а всички, които са работили с нея я определят като лидер, който може да поведе ботката срещу коронавируса.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG