Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво ще работи и какво не според последните промени в заповедта на здравния министър


Ресторантите и кафенетата са затворени по пешеходната улица "Витошка" в София след като парламентът въведе извънредно положение
Ресторантите и кафенетата са затворени по пешеходната улица "Витошка" в София след като парламентът въведе извънредно положение

От 13 до 29 март правителството забранява посещенията във всички увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници, кина, фитнеси и други обекти, в които има концентрация на хора. Големите търговски центрове тип "МОЛ" също няма да работят с изключение на банковите и застрахователните офиси, супермаркетите, аптеките и дрогериите в тях.

На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешава да работят само за доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Позволява се и работата на всички магазини и търговски обекти, които не се намират на територията на голям търговски център. Това се отнася, например, за зоомагазини, железарии, магазини за обувки и дрехи, фризьорски салони и козметични центрове, и всички други, които не са изрично упоменати в заповедта на МЗ.

Късно в петък вечер здравният министър Кирил Ананиев публикува актуализация на първоначалната заповед за въвеждането на противоепидемични мерки в страната. Основната разлика с издадената по-рано заповед е, че всички други търговски обекти могат да работят освен изброените в първа точка от разпоредбата.

"1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания."

Всички учебни заведения, детски градини и ясли остават затворени

Продължава да важи забраната за работа на всички учебни заведения, детски градини и ясли. До края на месеца са забранени всички учебни занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност пък ще се въвежда дистанционна форма на обучение.

Затворени ще бъдат също детските ясли и градини. Спират се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации. В болниците до 29 март се забранява провеждането на планови операции, включително и трансплантации. Забранени са и свижданията във всички лечебни заведения.

Забраната важи и за всички кина, театри, музеи, фитнес и спортни зали

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни, се съобщава още в разпоредбите на здравното министерство. От ведомството уточняват изрично, че става дума за кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други.

Настоява се още всички работодатели да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. "Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Ситуацията е динамична. Мерките търпят промени

Премиерът Бойко Борисов каза на извънредно правителствено заседание в петък вечерта, че заповедта търпи промени във всеки един момент. Така и първоначалният вариант на текста претърпя промня само няколко часа след като бе оповестен.

“Всички мерки влизат в сила от днес. На първо време те са до 29 март. Ситуацията е динамична, така че крайният срок може да бъде изменен”, каза Ананиев на 13-ти март.

По време на пресконференцията той каза също, че доставките на храна по домовете ще бъдат възможни, а само посещенията в ресторанти - забранени.

Депутатите подготвиха и спешни законодателни промени, с които хората, които нарушават забраните или наложената им домашна карантина, ще са заплашени със затвор до 5 години и с до 50 хиляди лева глоба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG