Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спират полетите от Италия и Испания, по 1000 лв. премии за медиците и още мерки срещу коронавируса


Румен Радев, Бойко Борисов и ген. Мутафчийски
Румен Радев, Бойко Борисов и ген. Мутафчийски

Във вторник в 24:00 часа спират полетите до български летища от Италия и Испания. Български граждани, които решат да се приберат от тези страни, трябва да бъдат с ясното съзнание, че ще бъдат поставени под карантина. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков на извънреден брифинг в неделя.

След като бъдат спрени полетите, ще бъде дадена възможност чрез авиопревозвача "България Еър" да се организират полети за българи, които желаят да се приберат в страната от Италия и Испания, уточни Желязков. Той отново призова хората да не пътуват, освен при крайна необходимост.

На пресконференцията присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на правосъдието Данаил Кирилов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Всеки от тях изброи различни мерки, които предстои да бъдат взети в техните ресори за ограничаване на разпространението на COVID-19 и намаляване на икономическите и социалните ефекти от извънредното положение в страната. Целта на всички мерки на правителството е да се избегне пика на кризата със заразяване на гражданите с коронавирус, поясниха министрите.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че се създава логистично-координационен център, който да организира доставките на необходимите защитни облекла и маски. Щабът се оглавява от директора на "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата дава по 1000 лева месечно допълнително възнаграждение на всяко медицинско лице, което работи с болни от COVID-19. На пресконференцията социалният министър Деница Сачева допълни, че парите за тези премии ще дойдат от европейската Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПЧР).

Със средствата от този фонд ще бъдат подпомогнати и служители в РЗИ и Бърза помощ. Част от средствата ще отидат за безопасни условия на труд и междуболничен транспорт, както и за откарване на пациентите под карантина до и от домовете ми.

Още 20 милиона от ОПЧР ще бъдат на разположение на общините, за да се разшири патронажната грижа. Тя покрива 43 000 човека, но вече ще бъдат обхванати и хората под карантина.

На над 400 000 работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно пенсиите, те не трябва да ходят в НОИ, допълни Сачева.

Свижданията в затворите спират, каза правосъдният министър Данаил Кирилов и допълни, че извеждане извън затворите няма да има. Той ще предложи и спирането на всички процесуални срокове по административни и наказателни производства. Нотариалните удостоверения ще са само за спешни заверки, а за целта ще има дежурни нотариуси, каза Кирилов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обърна внимание, че днес е проведена среща с представители на веригите хранителни магазин. Според тях натискът към хранителни магазини вече е спаднал и в магазините има достатъчно храна и продукти в наличност. От веригите са уверили, че в складовете има и достатъчно запаси. Караниколов увери, че нужда от презапасяване с хранителни продукти няма, защото "храна и стоки от първа необходимост в България има".

Борисов и Радев са обединени в борбата срещу COVID-19

По-рано в неделя премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев дадоха обща пресконференция в сградата на Президентството.

Да не се поддаваме на паниката, призова президентът на пресконференция след срещата. Институциите работят във форсмажор и трябва да проявим разбиране към усилията им. "С мор от бедност не се спасява от този вирус", каза Румен Радев и заяви, че правителството следва да предложи механизъм за подпомагане на най-засегнатите

Според премиера Бойко Борисов много внимателно трябва да се следят резервите на държавата.

„Най-спешното в момента е да можем да защитим всички, които работят в тази сфера - лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите“, каза премиерът Бойко Борисов.

„На първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, армията, полицията. На всички, които в момента със своята дейност пазят реда, сигурността и здравето", допълни Борисов.

Откакто в петък в България бе обявено извънредно положение правителството взе редица мерки, чиято цел е да се избегне струпването на много хора на едно място - предпоставка за разпространиение на коронавируса. Сред тях са затварянето на училища, университети, детски градини, кина, театри, молове, барове, кафенета и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG