Връзки за достъпност

Извънредни новини

Магазин, в който има струпване на хора, се затваря веднага. И още мерки срещу коронавируса


Министър-председателят Бойко Борисов и министри и представители на кризисния щаб
Министър-председателят Бойко Борисов и министри и представители на кризисния щаб

Магазини, в които се допуска струпване на хора, ще биват затваряни веднага. Собственикът трябва да въведе ред и да не допуска събиране на много хора на едно място. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг в събота и поясни, че МВР и РЗИ ще следят за нарушения.

Правителството удължава с 6 месеца срока за издаване на лични документи, а протоколите за скъпите лекарства - до 12 месеца. До края на месец май се удължава срокът за документите за газовите уредби, както и решенията на ТЕЛК. Целта на всички мерки е да няма струпване на хора, което е предпоставка за заразяване с коронавирус, обясни Борисов.

Още в петък Министерството на здравеопазването публикува наредба, с която се забраняват посещенията във "всички увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници, кина, фитнеси и големи търговски центрове. В моловете ще работят само аптеките, супермаркетите, банковите и застрахователните офиси. Всички други магазини и търговски обекти, а не само хранителните, могат да отворят по време на извънредното положение в страната.

От 17 часа в събота телефон 112 ще поема обаждания с въпроси за обхвата на заповедта на здравното министерство. Четирима служители на министерството ще отговарят на обаждания.

Борисов даде и препоръка на кметовете, които решат да затворят пазари по населените места. Те следва да създадат съответните условия, за да могат жителите да купят необходимите им продукти от другаде.

Мерки взе и прокуратурата

В събота главният прокурор Иван Гешев разпореди ръководителите на Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и Комисията за защита на потребителите да предприемат спешни мерки за предотвратяване на продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от определените по закон. Тази мярка се налага, след като от повече от седмица маски за лице, дезинфектанти и различни лекарства се продават онлайн или в аптеки из страната на значително по-високи цени.

Прокуратурата е възложила и на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните да следи за нарушения, свързани с предлагането на храни.

В петък правителството прие и промени в Закона за здравето и в Наказателния кодекс (НК), с които умишленото нарушаване на предписана карантина ще се наказва със затвор до 5 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лева. Под задължителна 14-дневна карантина се поставят всички, които са били в контакт с болен от коронавирус и такива, върнали се от държавите Италия, Испания, Китай, Иран и Южна Корея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG