Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът обмисля да плати 60 % от заплатите на хората в най-засегнатите компании


Финансовият министър Владислав Горанов. Снимката е архивна.
Финансовият министър Владислав Горанов. Снимката е архивна.

Правителството ще плати 60% от заплатите на онези служители, които работят в най-засегнатите от мерките компании. Това заяви в неделя финансовият министър Владислав Горанов, като призова бизнеса да не съкращава служители точно сега.

Горанов заяви, че в понеделник ще предложи мярка, която да позволи на компаниите да кандидатстват пред Агенцията по заетостта и да получат субсидии, покриващи 60% от заплатите на служителите за срок от един месец. Той подчерта, че мярката е краткосрочна, но може да помогне на фирмите да не съкращават служители.

В петък и събота бяха затворени всички големи търговски обекти тип "Мол", театри, кина, галерии, частни и държавни училища и университети, както и всички мероприятия, на които се очаква струпване на хора. Магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанциите и всички други търговски обекти, които не се намират на територията на голям търговски център, продължават да работят.

С работодателите се обсъждат различни мерки за смекчаване на натиска върху засегнатите бизнеси, каза в неделя министър Горанов. "С Българската банка за развитие (ББР) ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа за тези бизнеси, които страдат от мерките", каза Горанов. От думите му се разбра, че има готовност да бъде увеличен капиталът на ББР, посочва “Дневник”.

Една от останалите мерки в подкрепа на бизнеса, които се обмислят, е да се удължи срокът за годишно счетоводно приключване до 30 юни. Обмисля се и удължаване на срока за плащането на местни данъци и такси с отстъпка, за да няма струпване на много хора на едно място.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG