Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 62. Борисов и Мутафчийски са здрави


Началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и премиерът Бойко Борисов са дали отрицателни проби за COVID-19
Началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и премиерът Бойко Борисов са дали отрицателни проби за COVID-19

Потвърдените случаи на коронавирус в България вече са общо 62, след като на редовния си брифинг в 17.00 часа началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че от сутринта в понеделник са установени още десетима души, заболели от COVID-19.

През деня във ВМА са били направени 95 проби, от които 4 са се оказали положителни, а от направените в Националната референтна лаборатория 145 проби, положителните са 6.

По време на брифинга на Мутафчийски беше съобщено още, че самият той и премиерът Бойко Борисов също са изследвани по няколко различни начина за наличие на коронавирус, но тестовете им са дали отрицателни резултати.

Според данните към понеделник сутринта, в страната имаше 52-ма заразени с COVID-19, сред които 9-годишно дете от Великобритания в Банско. По думите на Мутафчийски чичото на детето, който също е в България, преди това се е виждал със заразената си с коронавирус сестра.

"Още един пример за върховна безотговорност. И точно това е големият проблем на нашите туристически фирми и хотели в момента, че в стремежа си да запазят бизнеса си приемат хора, които са напълно безотговорни", коментира Мутафчийски.

Малко по-рано от външното министерство съобщиха за 53-годишен българин, живеещ в Сингапур, който е дал положителна проба за коронавирус. Преди това той е пътувал до Франция, а заболяването му е установено от властите в Сингапур в неделя.

Карантината за болни е 21 дни, а за такива без симптоми – 14

В понеделник ген. Мутафчийски поясни, че само двама от заразените с коронавирус в България са в тежко състояние, подчертавайки, че карантината е различна за хората без симптоми и за тези с положителни проби.

Тези, които не са доказани болни от коронавирус, но са били в контакт със заболели от COVID-19, завърнали са се от рискови страни или имат съмнения, че може да са заразени, се поставят под 14-дневна карантина. Ако след изтичането ѝ здравословното им състояние е добро, карантината се прекратява.

Хората, чийто проби за коронавирус обаче са дали положителни резултати трябва да престоят най-малко 21 дни под карантина, след което да бъдат изследвани отново. Ако тогава дадат отрицателни резултати, се смятат за оздравели и карантината им се прекратява. По думите на Мутафчийски средният период на изчистване от коронавируса е 20 дни, но има описани случаи в практиката и за 37 дни.

Медиците в болници с COVID-19 не ги напускат поне 14 дни

Подобно е положението на медиците, работещи в болници, в които са настанени пациенти с коронавирус. Лекарите и медицинските сестри, грижещи се за такива хора, не могат да напускат здравните заведения минимум 14 дни след това, заяви Мутафчийски.

Началникът на националния щаб кооментира, че това е голямо изпитание и затова е било важно правителството да стимулира финансово всички медици на първа линия в борбата с болестта без значение дали става въпрос за лекари, медицински сестри или санитари.

Над 400 души са под карантина, 7 са установените нарушители

Междувременно вътрешният министър Младен Маринов съобщи прд бТВ, че до неделя веерта в страната са били регистрирани малко над 400 души, поставени под карантина. Както е известно МВР беше натоварено да следи тези хора в условията на извънредно положение.

По думите на Маринов до понеделник сутринта в София са били установени петима, които са нарушили карантината си, а във Варна и Монтана – по още един. Всички са били върнати принудително в домовете си и срещу тях са били образувани досъдебни производства по новите текстове за нарушаване на карантина, приети спешно от парламента в петък вечерта.

За да се осигури ефективен контрол над всички поставени под карантина с тази дейност са ангажирани и оперативните работници в МВР, които дават смесени дежурства заедно с униформените полицаи.

Социалните осигуряват храна на поставени под карантина

Социалният министър Деница Сачева пък съобщи от своя страна в понеделник, че службите за социален патронаж ще започнат да снабдяват с хранителни продукти и хората, поставени под карантина. По нейни данни към момента те обслужват около 43 500 души.

Управляващите планират да дадат на социалните служби допълнителни 20 млн. лева, за да поемат и доставките на храна за поставени под карантина. От думите на Сачева се разбра, че общините сами ще определят кои хора се нуждаят от тази услуга. Критиерии все още не са обявени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG