Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изпратете ни вашите истории и въпроси, за да стигнат те и до други. #ЩеСеСправим


Всеки ден на бул. “Витоша” в София излиза прегърбена възрастна жена, която се опира на два бастуна с по три крака. Бавно, но упорито изминава разстоянието от единия край на пейката до кошчето за боклук от другата страна. И после обратно. Тя е една от онези, които са изложени на най-голям риск от коронавируса.

По-лесно е да й помогнем, защото в центъра на София почти всичко е по-лесно, отколкото другаде. Но как да помогнем на самотните и болни възрастни хора, които не са в интернет, не живеят в голям град, нямат роднини? Пишете ни за тях. Така ще успеем да свържем хората, които имат нужда от помощ, с хората, които са готови да им помогнат. Нека направим това преди епидемията да ни връхлети.

Жена, която е изпратила мъжа си на работа, е ужасена, че той работи без дезинфектант и без маска. Той е машинист, ще отсъства от вкъщи повече от едно денонощие. Началникът не му е дал всичко нужно, защото просто няма откъде да го вземе. Как се справяте с тази тревога? С какво да заместите дезинфектанта, който ви липсва? Пишете ни за това. Така ще успеем да зададем на експертите верните въпроси, а отговорите да стигнат до вас.

Имате малко заведение в малък град. Сега не работите, но в края на месеца трябва да платите и наема, и сметките. Няколко души чакат заплатата си от вас. Как ще се справите? Ще оцелее ли изобщо вашата фирма?

Никой от нас не е преживявал извънредно положение, предизвикано от пандемия. Нямаме рецепта за справяне с такава ситуация. Единственото, на което разчитаме, е следването на добрите стандарти в нашата професия – да не публикуваме непроверена информация, да намираме най-компетентния експерт, да отделяме доказания факт от мнението за него.

Ние, в Свободна Европа, ще разкажем вашата история. Ще се опитаме да отговорим на вашите въпроси. Ще ви свържем с хората, които имат нужда от помощ, и с хората, които са готови да помогнат.

Пишете ни, направете видео с вашия телефон, снимайте своя град, село, магазин, кафене, дом. Изпращайте ни вашите истории и въпроси на svobodnaevropa@rferl.org, пишете ни на нашата страница във Facebook или директно пратете текст, снимки и видео в нашето приложение, което е достъпно в GooglePlay и AppStore.

Няма маловажни теми, сигурни сме в това.

Сигурни сме и в друго: че #ЩеСеСправим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG