Връзки за достъпност

Извънредни новини

Търсите или предлагате помощ? Свържете се тук

Тук публикуваме информация за хора, които търсят и които предлагат помощ. Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org и ние ще публикуваме вашата информация и контакти. Правим това безвъзмездно и в обществена полза. Не публикуваме информация за платени услуги.


Доброволци в Правец организират кампания за набиране на храна и продукти от първа необходимост в помощ на най-уязвимите хора в селата на територията на общините Правец, Враца, Етрополе и Тетевен. До 15 юни ще се събират дарения в натура, които ще бъдат разпределяни от службите "Домашен социален патронаж".

Сдружение "Няма невъзможни неща" набира доброволци, които да участват в онлайн срещи с младежи с ментални затруднения. Разговорите ще са разтоварващи, на ежедневни теми.

По инициатива на групата "Сливен в София" стартира дарителска кампания за подпомагане на семейството на д-р Илияна Иванова​. Д-р Иванова е първата починала лекарка от коронавирус в България.

Община Габрово стартира кампания за набиране на доброволци. Желаещите ще се присъединят към дейностите на Общината, свързани с организацията на придвижване в парковете на територията на града. Търсят се млади и активни хора над 18 години, които ще бъдат ангажирани при необходимост и в зависимост от удобното за тях време.​

Българският лекарски съюз откри банкова сметка за подпомагане на семействата и близките на починалите от коронавирус медици. Дарения могат да се направят чрез УниКредит Булбанк на IВАN: BG55UNCR70001523991300; BIC: UNCRBGSF; основание: МЕДИЦИ COVID-19.

Доброволци стартират кампания "Дарения за ученици". Целта на инициативата е да събере стари лаптопи и компютри за ученици, които нямат необходимото оборудване, за да се включат в дистанционното обучение.

Болницата в Силистра има неотложна нужда от финансови средства за защитно облекло и консумативи. Дарения могат да се направят по банков път: IBAN: BG09CECB97901016981001; BIC – CECBBGSF; ЦКБ клон Силистра.

Екипът на Air Collective адаптира маски за шнорхелинг, които да бъдат използвани в борбата срещу коронавируса. Маските се правят по примера на няколко успешни европейски екипа и са тествани в болници в София, Кюстендил, Благоевград и Дупница. Необходими са средства за изработката на още 800-1000 броя предпазни маски/шлемове. Дарения могат да се направят онлайн.

Вирусологичната лаборатория за изследване на коронавирус към Медицински университет – Плевен се нуждае от средства, за да продължи своята дейност. Дарения на университета могат да се направят чрез ОББ АД, Клон Плевен: IBAN: BG98UBBS88883118307200; BIC: UBBSBGSF.

Доброволци създадоха платформата Covaid в подкрепа на малките бизнеси в България. Целта на инициативата е безплатно да популяризира услугите, които ресторанти, барове, магазини и други малки бизнеси предоставят по време на извънредното положение, за да се подпомогне тяхното оцеляване.

Младежки театър "Николай Бинев" стартира дарителска кампания "Театърът и зрителите срещу COVID-19". Целта на инициативата е да се съберат необходимите средства за закупуване на респиратор за дихателна реанимация за нуждите на болница УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" в София, както и за осигуряване на защитни облекла и дезинфекционни материали за здравните работници.

Интеракт клубовете в Пловдив съвместно с Ротаракт клубовете и Ротари клуб в града провеждат кампанията "Купи и дари в условия на пандемия". Инициативата има за цел да помогне на семейства, изгубили работата си и останали без доходи заради извънредното положение. На тези семейства ще се предоставят нужните продукти под формата на пакети от първа необходимост (храна, пелени за деца, лекарства). Нуждаещите се трябва да попълнят онлайн формуляр, а желаещите да помогнат биха могли да дарят средства за закупуване на съответните продукти.

Националната пациентска организация откри безплатен телефон за хора с хронични заболявания. На номер 0800 14 515 нуждаещите се ще могат да получат информация и консултация от лекари доброволци (специалисти по ендокринология, кардиология, онкология, инфекциозни болести и др.). Предвидена е и възможност и за виртуален преглед. Телефонната линия е отворена всеки работен ден от 9 до 18 ч.

Община Долна Митрополия стартира дарителска кампания "Купи и подари". Целта на инициативата е да осигури ежедневните нужди от храна на хората, които са останали без работа и са най-засегнати финансово от извънредното положение в страната. Дарения могат да се направят в натура чрез магазините за хранителни стоки в града или по банков път: BG78IABG74738410032300.

Concept Digital стартира кампания за подпомагане на фирмите, засегнатите от кризата с COVID-19. Докато извънредното положение в България е в сила, експертите на агенцията ще изготвят безплатни стратегии за дигитализиране, за да могат компаниите да прехвърлят бизнеса си онлайн. Единственото условиe за получаване на безвъзмездната помощ е доказателство, че дейността на фирмите е била засегната.

Българският дарителски форум, фондация "Америка за България", Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара създадоха дарителски фонд "Обединени срещу Covid-19". Фондът ще финансира български юридически лица – неправителствени организации, социални предприятия, читалища, лечебни заведения, общини и микро/малки бизнеси, които ще предоставят подкрепа за най-уязвимите групи, засегнати от пандемията. Дарения към фонда могат да се направят по банков път: IBAN BG06UBBS80021026072940; BIC UBBSBGSF; ОББ; титуляр: Български дарителски форум.

Центърът за спешна медицинска помощ в Стара Загора се нуждае от маски, предпазни облекла и дезинфектанти. Дарения могат да се направят в натура или по банков път: IBAN: BG30UBBS80023300166310; BIC: UBBSBGSF; oснование за плащане: дарение; ОББ АД. За повече информация: 042/621 176.

Янко Христов стартира дарителска кампания "Денят след утре". Целта на инициативата е да събере средства, които да се предоставят на малки бизнеси, които в условията на пандемия не могат да изплатят заплатите на служителите си.

Българският младежки Червен кръст започва кампания за набиране на доброволци сред студентите медици за участие в дейностите по овладяване на пандемията от коронавирус. Кандидатстването става чрез попълване на формуляр.

Асоциация "Интегро", групите по РОМАКТ и майчините центрове стартират дарителска кампания "Нахрани бебе". Целта на акцията е да подкрепи семейства в цялата страна, останали без доходи в резултат от извънредното положение, които не могат да осигурят подходяща храна на децата си на възраст от 0 до 3 години. Желаещите да помогнат могат да дарят пакетирани бебешки храни или финансови средства за тяхното закупуване: IBAN: BG63CECB97901063722001; BIC: CECBBGSF; Централна Кооперативна Банка – клон Разград; титуляр на сметка: асоциация "Интегро".

Заредете още

Facebook форум

Най-ново видео

"Боже, още колко години ще продължи?"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
XS
SM
MD
LG