Връзки за достъпност

Извънредни новини

Търсите или предлагате помощ? Свържете се тук

Тук публикуваме информация за хора, които търсят и които предлагат помощ. Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org и ние ще публикуваме вашата информация и контакти. Правим това безвъзмездно и в обществена полза. Не публикуваме информация за платени услуги.

Александровска болница в София търси доброволци (студенти и специализанти по медицина). Всеки, който има желание да се включи в здравните грижи и в превантивните дейности, следва да съобщи имената си, телефон, имейл и курса на обучение, в който е към момента, на телефони: 02/9230 310, 02/9230 327 или имейл: volunteersalexandrovska@gmail.com

УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" търси санитари, лаборанти и медицински сестри за дезинфектори извън среда на контакт с коронавирус. Желаещите доброволци могат да се обадят на телефон: 0882 000 720.

Кампания #ЗАДОБОРОТО срещу COVID-19 в България набира средства. Те ще бъдат използвани за подпомагане на болниците в София и в страната. Ще бъдат купувани допълнителна медицинска апаратура (вкл. техника за обдишване) и консумативи. Средствата ще отиват и за дообзавеждане и дообордуване на болнични помещения, което е директно свързано с кризата, както и за финансиране на дейности, чрез които може да се ограничи разпространението на заразата. Средства на фондация BCause, координатор на кампанията, могат да се дарят на IBAN: BG54UNCR76301007110207 (Основание: Задоброто/Forthegood/Zadobroto).

Oбщинското предприятие "Социален патронаж" в София организира доставка по домовете на лекарства и храна на самотноживеещи възрастни хора, които нямат близки, с хронични заболявания или трудно подвижни. Доставката ще се извършва от общински служители и при нужда - от доброволците на Столичната община и БЧК. Заявки може да се подават всеки ден от 09:00 до 16:00 ч. на тел. 02/8188 522 и 0879 811 403.

Служители на Община Пловдив, район Централен, имат готовност да доставят хранителни продукти и лекарства за хора, които не могат сами да се обслужват. Желаещите могат да се обадят на телефона на Общината: 032/624 246 или в БЧК: 032/627 163.

По идея на кмета на Бургас Димитър Николов, от 15 март са активни две горещи телефонни линии за поръчки на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства (0884 469 130; 0885 985 693). Услугата е в подкрепа на възрастни, самотни и болни хора, които нямат възможност да излизат или нямат близки, които да им помагат. От доставките до врата ще могат да се възползват и хората, поставени под карантина.

Два хотела в страната са изразили готовност да настаняват безплатно здравни лица, които работят в борбата с коронавируса - СПА хотел "Стримон Гардън" в Кюстендил и хотел "Ростов" в Плевен. Бургаският хотел "Utopia Forest" ще предоставя легловата си база в случай, че тази в болниците бъде изчерпана. При необходимост хотелският комплекс ще може да бъде преструктуриран в импровизирана болница и ще може да поеме до 80 души.

По инициатива на Надежда Цекулова се създаде сайт на български език с актуална информация за коронавируса от световната научна и медицинска общност. Там може да се открие всичко, което е свързано със заразата и правилното поведение при превенцията и лечението й. Използват се единствено научни източници с доказана достоверност, а всички материали са преведени на български език от професионални преводачи, които работят по сайта доброволно и безвъзмездно.

TimeHeros стартира кампания "Бъди съсед герой - предложи помощ на нуждаещите се около теб". Целта е да бъдат подкрепени хората, които са по-застрашени от коронавируса заради възраст или здравословно състояние и е важно да ограничат излизанията си.

В Плевен започна кампания за набиране на доброволци в борбата с коронавируса. Идеята е на ръководствата на Държавната университетска болница "Д-р Георги Странски" и на Медицински университет - Плевен. Целта е да се подпомогне медицинския персонал в грижата му за болни от коронавирус. Желаещите да се включат могат да се обадят на телефон: 064/886 100 или да пишат на имейл: volunteerspleven@abv.bg. Трябва да посочат имената си, възрастта си, телефон за връзка, имейл, a за студентите по медицина - и курс на обучение.

Общината във Велико Търново откри колцентър, който разяснява противоепидемичните мерки. На три телефонни линии (0883 247 410, 0883 247 411, 0883 247 412) от 9 до 18 ч. всеки ден хората могат да задават въпроси, свързани с извънредното положение. На същите телефони от 9 до 13 ч. могат да се правят заявки за безплатна доставка на храни и лекарства за възрастни хора, самотноживеещи лица и такива с хронични заболявания. Доставките ще се извършват по график от 13 до 18 ч., а стойността на продуктите ще се отчита при предаването им на адрес. Запитвания могат да се изпращат и на имейл: callcentervt@gmail.com.

Дружеството на психолозите от Регионален клон - Русе, предлага на нуждаещите се граждани безвъзмездна психологическа помощ и подкрепа. Ако хората усетят, че губят контрол над преживяванията си и отчитат високи нива на тревожност и безпокойство, в следващите две седмици ще могат да се консултират безплатно с психолог по телефона. Желателно е предварително записване.

Общинският кризисен щаб в Пловдив набира доброволци (в т.ч. медицински кадри и студенти последен курс по медицина). Записването става на телефон: 032/565 700 или на имейл: info@plovdiv.bg.

В Димитровград стартира доставка по домовете на лекарства, храни и продукти от първа необходимост за нуждаещите се. На телефон 0885 622 634 всеки ден от 9 до 16 часа могат да се обаждат хора в затруднено положение, за да им се осигурят необходимите храни и медикаменти. Услугата ще се извършва от служители на Общината и доброволци.

Министерството на здравеопазването откри дарителска сметка за набиране на средства за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19. Средствата ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори.

Дарителска сметка на МЗ:
IBAN BG91BNBG96613300129302
BIC BNBGBGSD

В подкрепа на Министерството на здравеопазването Българският Червен кръст създаде организация за приемане и съхранение на дарения – лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други, с цел ограничаване разпространението на COVID-19 и лечение на болни от вирусa. Даренията се приемат в централната складова база на БЧК в с. Лозен, ул. "Половраг" 29.

Община Варна откри дарителска сметка за подкрепа на мерките срещу разпространяването на коронавируса. Със събраните средства ще се закупуват предпазни материали, апарати и консумативи за болниците. Ще се правят и покупки на хранителни продукти и лекарства за хора, които са под карантина, включително за възрастни хора и хора с увреждания, които нямат възможност да излизат.

IBAN: BG49CECB97908462150000 (ЦКБ АД)
КОД 44 51 00 – дарения от страната
КОД 44 52 00 – дарения от чужбина

Катедрата и Клиниката по инфекциозни болести, паразитология и тропически болести в Пловдив набира доброволци (студенти по медицина V и VI курс и студенти от медицински колеж – III и IV курс). Желаещите могат да се обадят на следните телефони: 032/602 989; 032/602 851 или да пишат на имейл: infecklinika_pd@abv.bg.

Болницата във Велинград отправя апел към шивачи/шивачки, които могат безвъзмедно да ушият маски за многократна употреба за нуждите на персонала на лечебното заведение. Материалите (плат ранфорс и ластик) ще бъдат осигурени от болницата. Желаещите да помогнат мога да се обадят на телефон 0887 490 234.

Доц. Христо Шивачев, председател на борда на директорите на УМБАСМ "Н.И. Пирогов" и началник на Клиниката по детска хирургия, се обръща с молба към всеки, който може да осигури на болницата защитни щитове за лице. В Пирогов в момента се лекуват най-тежките случаи от коронавирус, а реаниматорите извършват всички манипулации само с маска и очила. Желаещите да помогнат могат да се обадят на телефон: 0887 348 311.

Заредете още

XS
SM
MD
LG