Връзки за достъпност

Извънредни новини

Търсите или предлагате помощ? Свържете се тук

Тук публикуваме информация за хора, които търсят и които предлагат помощ. Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org и ние ще публикуваме вашата информация и контакти. Правим това безвъзмездно и в обществена полза. Не публикуваме информация за платени услуги.

Радослава Павлова от София вече е преболедувала коронавирус. Тя предлага помощта си на хора, които са под карантина или не могат да излизат от дома си. Радослава е на разположение през почивните дни. Телефони за връзка: 0885 170 828; 0888 827 234.

.........................................

Борис Борисов от Варна може да пазарува и доставя по домовете лекарства и продукти от първа необходимост. Борис има възможност да поеме доставката, а всеки, който се възползва от помощта му, ще трябва да заплаща стойността на закупените стоки. Телефон за връзка: 0893 514 623.

.........................................

Георги Сърнев и Васко Петров от София предлагат помощта си на хора, които не могат да излизат от домовете си. Телефон за връзка: 0877 435 969.

.........................................

Калоян Димов от Варна може да пазарува на хора, които са под карантина. Имейл за връзка: kiko2005@abv.bg.

Проект #ЗАДОБОРОТО и Гората.бг организират национална кампания за даряване на средства за закупуване на топла храна за медиците в COVID-19 отделенията, реанимациите и спешните центрове. За повече информация: #ХапкаНадежда.

Българският лекарски съюз стартира кампания за набиране на доброволци, студенти по медицина, които да се включат в борбата с коронавируса. Всички нуждаещи се болници в страната трябва да попълнят формуляр относно потребностите си от външна помощ.

Болницата в Благоевград набира доброволци (лекари, медицински сестри, студенти по медицина), готови да подпомогнат дейността на лечебното заведение в условия на криза.​ Желаещите трябва да изпратят трите си имена, образованието си и телефон за връзка на имейл: mbal_bl@abv.bg. За повече информация: 073/829 2329.

Белодробната болница в Русе набира доброволци за придружаване на пациенти, почистване, дезинфекция и други дейности извън инфекциозното отделение. За повече информация: 082/813 964.

Националният център по трансфузионна хематология в София търси хора, готови да станат дарители на реконвалесцентна плазма COVID-19, която да се използва за лечение на болни от коронавируса. Желаещите трябва да са преболедували и да са се възстановили от COVID-19 или да са били под карантина поради положителен PCR тест. За повече информация: 02/9210486, 02/9210491; 02/9210477; 02/9210461.

Болницата в Силистра набира доброволци (лекари, медицински сестри, лаборанти, болногледачи и помощен персонал), които да започнат работа в Инфекциозното или в COVID-19 отделението. За допълнителна информация: 086/818481 (д-р Лилия Русева); 086/818445 (Марияна Маринова, гл. мед. сестра).

Военномедицинска академия в София набира студенти по медицина (от последните курсове на обучение), студенти по здравни грижи, специализанти, лекари и медицински сестри, които имат желание и възможност да подкрепят екипите на болницата в борбата с коронавируса.​ Лечебното заведение има и нужда от доброволци, които да се заемат със санитарно-хигиенична дейност. Всеки, който желае да се включи, може да го заяви на имейл: dobrovolecvma@gmail.com, като остави своите имена, курс на обучение или професия, телефон и имейл за обратна връзка.

Болницата в Златоград има неотложна нужда от хранителни продукти; дърва за огрев; лични предпазни средства и финансови средства. Дарения на МБАЛ "Проф. д-р Асен Шопов" ЕООД могат да се направят чрез Интернешънъл Асет Банк на IBAN: BG29IABG74911000794000; BIC: IABGBGSF. Основание: закупуване на лекарства, защитни средства, апаратура и дезинфектанти.

Военната болница в Сливен търси доброволци (санитари и медицински сестри) за помощ в отделението за болни от коронавирус.

Доброволци в Правец организират кампания за набиране на храна и продукти от първа необходимост в помощ на най-уязвимите хора в селата на територията на общините Правец, Враца, Етрополе и Тетевен. До 15 юни ще се събират дарения в натура, които ще бъдат разпределяни от службите "Домашен социален патронаж".

Сдружение "Няма невъзможни неща" набира доброволци, които да участват в онлайн срещи с младежи с ментални затруднения. Разговорите ще са разтоварващи, на ежедневни теми.

По инициатива на групата "Сливен в София" стартира дарителска кампания за подпомагане на семейството на д-р Илияна Иванова​. Д-р Иванова е първата починала лекарка от коронавирус в България.

Община Габрово стартира кампания за набиране на доброволци. Желаещите ще се присъединят към дейностите на Общината, свързани с организацията на придвижване в парковете на територията на града. Търсят се млади и активни хора над 18 години, които ще бъдат ангажирани при необходимост и в зависимост от удобното за тях време.​

Българският лекарски съюз откри банкова сметка за подпомагане на семействата и близките на починалите от коронавирус медици. Дарения могат да се направят чрез УниКредит Булбанк на IВАN: BG55UNCR70001523991300; BIC: UNCRBGSF; основание: МЕДИЦИ COVID-19.

Доброволци стартират кампания "Дарения за ученици". Целта на инициативата е да събере стари лаптопи и компютри за ученици, които нямат необходимото оборудване, за да се включат в дистанционното обучение.

Болницата в Силистра има неотложна нужда от финансови средства за защитно облекло и консумативи. Дарения могат да се направят по банков път: IBAN: BG09CECB97901016981001; BIC – CECBBGSF; ЦКБ клон Силистра.

Екипът на Air Collective адаптира маски за шнорхелинг, които да бъдат използвани в борбата срещу коронавируса. Маските се правят по примера на няколко успешни европейски екипа и са тествани в болници в София, Кюстендил, Благоевград и Дупница. Необходими са средства за изработката на още 800-1000 броя предпазни маски/шлемове. Дарения могат да се направят онлайн.

Вирусологичната лаборатория за изследване на коронавирус към Медицински университет – Плевен се нуждае от средства, за да продължи своята дейност. Дарения на университета могат да се направят чрез ОББ АД, Клон Плевен: IBAN: BG98UBBS88883118307200; BIC: UBBSBGSF.

Доброволци създадоха платформата Covaid в подкрепа на малките бизнеси в България. Целта на инициативата е безплатно да популяризира услугите, които ресторанти, барове, магазини и други малки бизнеси предоставят по време на извънредното положение, за да се подпомогне тяхното оцеляване.

Заредете още

XS
SM
MD
LG