Връзки за достъпност

Извънредни новини

Търсите или предлагате помощ? Свържете се тук

Тук публикуваме информация за хора, които търсят и които предлагат помощ. Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org и ние ще публикуваме вашата информация и контакти. Правим това безвъзмездно и в обществена полза. Не публикуваме информация за платени услуги.

Община Хисаря започва дарителска кампания за събиране на храни от първа необходимост за нуждаещите се. Дарения могат да се направят в натура под формата на пакетирани храни от първа необходимост или по банков път: IBAN: BG16CECB979033C8105200; BIC: CECBBGSF; Централна кооперативна банка.

Сдружение "Ларго", Народно читалище "Васил Левски" и общественици от квартал "Изток" в Кюстендил стартират кампания за подпомагане на хора в нужда. Всеки желаещ да дари пакетирани храни, може да се свърже със Стефан Лазаров на телефон: 0888 198 946.

Община Ямбол активира на своя сайт чатбот приложение "Скили" за въпроси на граждани за коронавируса. Системата посочва симптомите на инфекцията и тестовете, които всеки може да си направи; как може да се подаде сигнал за нарушаващи наложената им карантина, телефоните за психологическа помощ и здравни консултации.

Център "Амалипе" стартира дарителска кампания за събиране на стари лаптопи, таблети и телефони. Устройствата ще бъдат раздадени на ученици и училища от цялата страна, които нямат възможност да се включат в дистанционното обучение поради липса на оборудване.

Община Драгоман набира доброволци, които да бъдат включени в акциите за доставяне на храни, лекарства и стоки от първа необходимост на самотноживеещи възрастни хора. За повече инфромация: 0879 103 392 (Ана Крумова).

Болницата в Кюстендил откри дарителска сметка за закупуване на интензивен респиратор за деца и възрастни, подходящ за лечение на болни от коронавирус. Средства могат да бъдат дарени на: IBAN: BG78FINV91501317429442.

Kризисният щаб в Созопол започна кампания за набиране на доброволци. Желаещите трябва да са на възраст между 18 и 60 години. Записването става чрез подаване на заявление в Община Созопол или на имейл. При необходимост добровлците ще бъдат включвани в доставката на храни и лекарства, в дезинфекцията на публични места, в осъществяването на някои медицински дейности и др.

Националното сдружение на общините публикува списък с телефони на всички общини, които осигуряват безплатна доставка на храни и медикаменти по домовете за самотноживеещи възрастни хора.

Столична община създаде официална Viber група за #COVID-19, в която ежедневно ще се споделя важна информация, новини за обстановката в София и текущи мерки, които засягат гражданите на града.

Общината във Велико Търново разкри две телефонни линии за психологическа подкрепа - 0887 903 779; 0879 532 892​. От 9:00 до 18:00 ч. всеки ден психолози ще консултират безплатно хора, които трудно се справят в условията на извънредно положение.

Болницата в Бяла Слатина откри дарителска сметка. Събраните средства ще се използват за закупуване на лични предпазни средства, дезинфектанти и медицинска апаратура, необходима за борбата с коронавируса. Дарения могат да се направят чрез ОББ Бяла Слатина: IBAN: BG39UBBS80021088375640; BIC: UBBSBGSF; основание за плащане: дарение.

Приемната за жертви на домашно насилие в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" откри денонощна телефонна линия за психологически консултации в условията на пандемия. ​На телефон 0700 40 150 специалисти ще изслушват и ще консултират жертвите на домашно насилие. Потърпевшите ще получават съдействие от органите на реда, както и инструкции и помощ как да се защитят и да осигурят своята безопасност.

Столична община откри дарителска сметка: IBAN: BG54SOMB91303133008302; BIC: SOMBBGSF; Общинска банка клон "Врабча"​. Събраните средства ще се използват за осигуряване на дейностите по снабдяване с храна и лекарства на самотноживеещи болни възрастни хора, както и за подпомагане дейността на медиците, които се грижат за заразени с коронавирус пациенти.

Активистите от "Храна, не война - София" призовават магазините за хранителни стоки и аптеките да подкрепят инициативата "Солидарно пазаруване". Това може да стане като обявят последния половин час от работното си време за раздаване на продукти за хора в неравностойно положение, които не могат да си позволят най-належащото в условията на пандемия. Продуктите могат да бъдат дарени от самите търговци или от техните клиенти.

Фондация "Нашите недоносени деца" стартира безплатна онлайн група за подкрепа на родители, чиито бебета са в интензивно неонатологично отделение. Групата ще се състои всеки четвъртък от 13 и от 14:30 ч. Записването става по телефон 0887 545 446 или на имейл.

Българският Червен кръст стартира национален онлайн чат за първа психологическа помощ. На интернет страницата на организацията близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа (всеки ден от 10:00 до 12:00 ч., от 15:00 до 17:00 ч. и от 20:00 до 22:00 ч.) ще предоставят безплатни консултации на хората, които имат нужда от подкрепа в условията на извънредно положение.

Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет Пловдив, започва кампания "Дарение в натура". Целта е да се съберат лични предпазни средства, консумативи и апаратура. Информация за кампанията и начините за даряване, могат да се получат на телефони: 032/644 057, 032/602 454 и 0877 174 402.

УМБАЛ "Св. Анна" - София открива дарителска сметка за справяне с епидемията от коронавирус. Средства могат да се дарят на IBAN: BG72IORT80481022772403 (Инвестбанк АД).

Фондация "Нашите недоносени деца" предлага безплатни дистанционни консултации за родители на недоносени деца. Водещи неонатолози ще отговарят на въпроси, свързани с изписването у дома и отглеждането на бебетата, както и проследяване на здравето им. Записването става по телефон 0887 545 446 или на имейл.

Община Хасково набира доброволци, които да бъдат в полза на хората от общината в условията на извънредно положение. Желаещите трябва да са на възраст до 60 години и могат да се запишат на телефон: 0884 840 222.

Заредете още

XS
SM
MD
LG