Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС затваря границите си за 30 дни. Ще връща болни чужденци.


Седем европейски държави са обявили, че възобновяват проверките по границите си, за да ограничат разпространението на коронавируса
Седем европейски държави са обявили, че възобновяват проверките по границите си, за да ограничат разпространението на коронавируса

Европейският съюз предлага затваряне границите си за 30 дни в опит да ограничи разпространението на коронавируса COVID-19, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след конферентен разговор с лидерите на най-големите европейски икономики Г-7 в понеделник следобед.

Забранява се влизането на неевропейски граждани с изключение на работници, които работят в съседни на ЕС държави, на медицински лица и учени, които работят по справяне със заразата. Мярката няма да се простира върху британски и швейцарски граждани. Европейците, които са по света, ще могат се завърнат у дома, поясни Фон дер Лайен.

“Смятаме, че маловажните пътувания трябва да бъдат ограничени, за да не се разпространява вирусът било в ЕС, било при излизане, както и несъществените пътувания допълнително да натоварват здравните ни системи”, заяви тя.

Във вторник предложението ще бъде обсъдено на извънредна среща на върха на ЕС, която ще се проведе по телефона, по-малко от седмица след първата подобна среща. Фон дер Лайен каза, че вече е говорила с повечето лидери и предложението среща “силна подкрепа”.

По-рано Европейската комисия разреши на страните членки да отказват влизане в ЕС на неевропейски граждани, които показват видими симптоми на заразяване с COVID-19. В указания към националните власти, разпространени в понеделник, се дава право на граничните власти да отказват допускането на неевропейски граждани в ЕС или да ги поставят в самоизолация или под карантина.

Това не важи за европейските граждани, както и за неевропейски граждани, които имат право на престой, се казва в инструкцията, изработена с помощта на вирусолози.

Свободното движение за европейските граждани трябва да се гарантира, както и да няма дискриминация на гражданите на други държави от ЕС спрямо своите. Всяка държава е длъжна да лекува болни европейски граждани от друга страна на Съюза, които са се оказали на нейна територия, се казва още в насоките, представени на здравните и вътрешни министри от ЕС в конферентна връзка с Брюксел.

Европейската комисия препоръча на властите да позволи на всички граждани, които са в чужбина, да се завърнат у дома.

Двоен скрининг на външните граници

На външните граници на Съюза, както и на шенгенските граници - се препоръчва да се осъществява два вида скрининг на пристигащите. От немедицински персонал, който ще наблюдава дали пътниците нямат признаци на треска, ще мери температурата и ще изисква попълване на въпросник за наличието на симптоми на COVID-19 и за контакти. Вторичният скрининг ще се провежда от медицински лица, които ще провеждат интервюта, лабораторни анализи, медицинско обследване и повторно ще мерят температурата на подозрителни случаи. Съседните държави трябва да се споразумеят кой ще поеме пациент с коронавирус, ако такъв се установи.

Още на борда на самолета, автобуса или влака пътниците ще попълват декларации с личните си данни, история на пътуването и потенциални контакти с рискови или болни от COVID-19. По желание скрининги могат да се правят и в отправната точка на пътуване, като на видимо болни се откаже качване на борда, се казва в препоръката на Еврокомисията.

Ленти за камиони по границите

Европейската комисия препоръча да се отделят специални ленти за преминаването на ТИР-ове през националните граници, за да се намалят задръстванията.

“Имаме сведения за километри и километри опашки от камиони във вътрешността на ЕС”, заяви говорител на Комисията.

Той обясни, че движението на камиони не трябва да се препятства, за да не се появят хранителни дефицити, да се избегне паниката с пазаруването, която излага на риск купувачите в препълнените магазини, както и да се създаде недостиг на резервни части за фабриките. Според инструкцията на Комисията “досега няма доказателства, че COVID-19 се пренася с храна”.

Предимство трябва да се дава на камионите, превозващи храни, живи животни, бързоразвалящи се стоки, медикаменти и медицинско оборудване, се казва в инструкцията, разпратена до 27-те европейски столици.

До момента седем държави са обявили възобновяване на граничните проверки: Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Дания, Литва, Германия и Швейцария. Те имат разрешение да проверяват преминаващите в течение на два месеца.Европейската комисия обаче напомня, че мерките по вътрешните граници трябва да са пропорционални.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG