Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейски държави затварят границите си въпреки критиките от Брюксел


Германски граничен полицай разпитва шофьор на границата с Австрия
Германски граничен полицай разпитва шофьор на границата с Австрия

Някои европейски държави затегнаха в понеделник контрола над влизането на чужденци на тяхна територия, включително затваряне на вътрешни за ЕС граници, в опит да ограничат разрастването на пандемията от коронавирус. Сред страните, предприели най-твърди мерки в тази посока, са Германия, Дания и Унгария.

Въвеждането на граничен контрол предизвика критики от Брюксел като говорител на ЕК коментира пред Ройтерс, че това „не е най-добрият начин“ за ограничаване на заразата от COVID-19, тъй като затруднява доставките на храна и медицински продукти.

Междувременно Елисейският дворец съобщи, че в следващите часове ще бъдат задействани мерки по външните граници на ЕС, договорени на среща между френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет – Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Германия затвори границите си с 5 държави

Гемрнаските власти взеха решение от 8.00 часа местно време да затворят границите си с Австрия, Швейцария, Франция, Люксембург и Дания. Всички германски граждани, които искат да се приберат в родината си, ще бъдат допускани, но чужденци няма да могат да минават границите.

Междувременно германската компания и световен лидер в туризма ТУИ (TUI) обяви, че прекратява по-голямата част от дейността си и поиска помощи от правителството, предаде Франс прес. Тази мярка засяга основно пакетните пътувания с чартърни полети, хотелско настаняване и круизи, уточни в комюнике групата със 70 000 служители по света.

Празни гишета за чекиране на летището във Франкфурт
Празни гишета за чекиране на летището във Франкфурт

Предприетата стъпка е следствие от решения на редица страни да ограничат пътуванията, за да се опитат да спрат разпространението на епидемията. ТУИ, която работи в около 100 страни, ще приложи драконовски мерки за намаляване на разходите, за да се справи с очаквания спад в оборота.

Дания с по-меки мерки за граничен контрол

Новите гранични мерки в Дания влязоха в сила от 12.00 часа местно време като ще действат до 13 април. За разлика от Германия, северната страна ще допуска на своя територия не само свои, но и чужди граждани, ако те пребивават за постоянно, работят или учат там.

Пътниците, пристигащи на летище Копенхаген, които директно продължават към Швеция с влак или автомобил, също ще бъдат пропускани в Дания. Няма обаче да бъдат допускани тези, които идват от Швеция, за да летят от летище Копенхаген, освен ако нямат основателна причина за влизането си на територията на страната.

Според съобщението на властите може да последва частично или цялостно прекратяване на дейността на въздушния, морския и сухопътния транспорт, за да се спре разпространението на коронавируса. Датските граждани, пристигащи от страни с „оранжева“ степен на риска, сред които е България, са призовани да останат под доброволна 140-дневна карантина в домовете си.

Унгария затваря границите си за всички чужденци

Унгарският премиер Виктор Орбан също обяви в понеделник пакет от мерки срещу разпространението на коронавируса, сред които затваряне на границите на страната за всички чужденци. Освен това се отлагат всички културни и спортни събития и се затварят търговските обаекти с изключение на хранителните магазини и аптеките.

Задръстване на австрийска магистрала в посока към границата с Унгария
Задръстване на австрийска магистрала в посока към границата с Унгария

"Животът в следващите седмици няма да е това, което беше", заяви Орбан, предупреждавайки, че не е изключено мерките да предизвикат масова безработица. По думите му унгарското правителство работи върху идеи за подпомагане на туризма, ресторантите и услугите.

Италия планира допълнителни мерки

Италия, която е втората най-засегната от коронавируса страна в света след Китай, е готова да вземе допълнителни мерки за справяне със заразата. Макар че държавата буквално е поставена под пълна карантина, италианският премиер Джузепе Конти обяви в понеделник, че „одобрените мерки не са достатъчни“.

„Вредните последици от коронавируса ще са сериозни и широко разпространени. Ще има нужда от истински план за възстановяване. След коронавируса нищо няма да е както преди и ще трябва да седнем и да пренапишем правилата за търговията и свободния пазар“, каза Конте в интервю за италианския всекидневник „Кориере дела Сера“.

Правителството му планира да отпусне икономическа помощ за компаниите и домакинствата в рамер на общо около 25 милиарда евро.

Удължаване на извънредното положение в Испания

На този фон управляващите в Испания съобщиха, че обявеното за срок от 15 дни извънредно положение в страната ще продължи по-дълго от предвиденото.

По думите на министъра на транспорта Хосе Луис Абалос пред местни медии с колегите му ще търсят начини за удължаване на тази ситуация, за да бъдат задължени испанските граждани да си останат по домовете.

Великобритания спешно прибира туристи от Франция

Британското правителство, което засега се отличава в Европа с най-слаби мерки срещу разпространението на коронавируса, полага спешни усилия да прибере на Острова около 30 000 британски туристи от ски курорти във Франция, информира „Гардиън“.

Курортите в Алпите затвориха в полунощ в събота, оставяйки блокирани десетки хиляди британци в началото на почивките им. Последваха информации за хаос като в крайна сметка източник от френската полиция съобщи, че местните униформени са се заели със задачата да съобщят на всички туристи, че трябва да се приберат незабавно в родината си.

Училище във френския град Каен, затворено заради пандемията от коронавирус
Училище във френския град Каен, затворено заради пандемията от коронавирус

Френският премиер Едуар Филип обяви в 20.00 часа в събота, че страната трябва да затвори всички места, които не са от съществено значение, особено кафенета, ресторанти, кина, нощни клубове и магазини от полунощ.

Норвегия поставя под карантина прибиращите се от чужбина

Норвежкото правителство пък реши да поставя под двуседмична карантина всички, които се връщат в страната след пребиваване в която и да е друга държава. Досега карантината не бе задължителна за норвежки граждани, прибиращи се от съседна Швеция и Финландия.

Освен това се забранява на норвежците да живеят във вилите си, ако не са разположени в същия регион, където са регистрирани по местожителство. За груби нарушения на карантината се предвиждат нови санкции – до половин година атвор и глоби. Новите мерки ще бъдат в сила до 1 април, но срокът може да бъде продължен. Властите в Норвегия няма да допускат в страната чужденци без разрешение за пребиваване. Освен това се въвежда временен граничен контрол в рамките на шенгенското пространство.

Гърция също масово затваря търговски обекти

Гърция също предприе в понеделник пакет от мерки за сигурност, включващ затваряне на всички магазини, с изключение на супермаркети, аптеки, банки, бензиностанции и услуги за доставка на храна.

Освен това всички, пристигащи в страната от чужбина, ще подлежат на двуседмична карантина, предаде Ройтерс. Гърция вече отмени масовите събирания и затвори барове, ресторанти, детски площадки и спортни зали.

Извънредно положение и задължителна карантина в Сърбия

Сръбското правителство затегна мерките за влизане на територията на страната през последните дни, а президентът Александър Вучич обяви извънредно положение, с което влезе в сила забрана за влизането в страната на всички други освен на сръбските граждани, както и поканените китайци.

Сръбски граничен пункт на границата с Хърватия
Сръбски граничен пункт на границата с Хърватия

В страната вече са отменени всички масови събития и е в сила задължителна 14-дневна карантина за всички, които се връщат от чужбина. При отказ е предвидено наказание от до 3 години затвор. Сърбите, завръщащи се от страни с огнища на коронавирус, като Италия и Испания, трябва да се самоизолират за 28 дни.

Турция не допуска граждани на 9 европейски страни

Граничните власти в Турция не допускат от 14 март преминаването през територията на страната на граждани на Германия, Австрия, Белгия, Дания, Франция, Нидерландия, Испания, Швейцария, и Норвегия, независимо дали се движат с коли, автобуси или пеша. Хора от тези страни се допускат през ГКПП „Капъкуле“ в Турция само ако са влезли в България преди 20 февруари, уточниха от българското външно министерство.

Към момента български граждани преминават без проблем през ГКПП „Капъкуле” от България към Турция, но след контрол на температурата им и при положение, че не са с висока температура.

Русия пуска хора само през две свои граници

Русия спира придвижването на хора през границата с Беларус, съобщи премиерът Михаил Мишустин. В неделя случаите на коронавируса в руската федерация се увеличиха до почти 60 души, в Беларус в момента те са 27. Така, само две руски граници остават отворени за преминаване – тези с Финландия и Азербайджан.

Междувременно Радио "Свобода" и онлайн изданието "Знак" съобщиха, че разпространението на коронавируса може да отложи допитването за спорните конституционни промени, насрочено за 22 март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG