Връзки за достъпност

Извънредни новини

България не е поискала да участва в обща поръчка на ЕС за медицински маски


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът Бойко Борисов. Снимката е архивна
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът Бойко Борисов. Снимката е архивна

България, наред с други пет държави, не е проявила интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по обществената поръчка на Еворпейския съюз. Това стана ясно от брифинг на Европейската комисия в понеделник.

Говорител на комисията съобщи, че е приключило набирането на оферти за доставка на медицински маски и защитно облекло и в момента те се оценяват преди да се пристъпи към подписване на договорите за доставка. Брюксел направи обща обществена поръчка от името на 20 държави. В нея не са проявили интерес да участват: България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

Тук може да следите как се развива ситуацията с коронавируса в България в дати и числа.

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията. По време на тези срещу се прецени, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти.

Самата поръчка беше обявена от Европейската комисия в края на февруари след консултации за нуждите от екипировката със страните членки, обясни неин говорител.

От правителствената информационна служба обясниха пред "Свободна Европа", че ще направят проверка на случая и тогава ще отговарят на въпроса защо страната ни не е участвала в общата поръчка.

Очаква се по-късно в понеделник да бъде обявена и обща обществена поръчка за тестове за коронавируса, както и за обдишващи апарати, които са необходими за най-тежко болните пациенти. Все още не е ясно какви количества и кои държави кандидатстват за доставките.

В неделя Европейската комисия въведе регистрационен режим за износа на маски и защитно облекло извън ЕС. Такива пратки трябва да се одобряват предварително от националните власти по изпращане, преди да могат да напуснат пределите на Съюза.

Междувременно Германия обяви, че ще изнесе 1 милион маски за Италия, след като в петък Париж и Берлин оттеглиха националните си забрани за експорт на защитно облекло за болнични заведения.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG