Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът планира да даде 500 млн. лв. на ББР за помощ на фирми заради епидемията


Финансовият министър Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов

Правителството предлага да увеличи с 500 млн. лв. капитала на Българската банка за развитие (ББР), които да се ползват за помощ на малки и средни фирми, чиято дейност ще бъде затруднена от извънредното положение, въведено заради епидемията от коронавирус. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на аботодателски организации и синдикати в понеделник.

По думите му тези пари трябва да се използват в две направления – за издаване на гаранции към банки, от които компаниите са теглили кредити, както и за временно придобиване на част от капитала на финансово затруднени фирми. При втория вариант ще се случва при условие за обратно изкупуване на дяла на същата цена и без право на дивидент за ББР.

Друга правителствена мярка за подпомагане на бизнеса, обявена преди ден, е държавата да поема за един месец 60% от заплатите на служителите на закъсали компании. Условието е собствениците им поемат останалата част от възнагражденията на служителите си и се ангажират да не правят съкращения поне 3 месеца. Идеята е Агенцията по заетостта да разглежда молбите за такава помощ.

„Няма как да излезем сухи от водата, вероятно е да има бизнеси, които ще изчезнат, както и хора, които ще останат без работа. Тези мерки дават шанс на добросъвестните работодатели да минат през кризата, без да прекратяват заетостта на хората, да запазят доходите им и да възстановят капацитета си на бизнес“, коментира Горанов.

Досега в България са потвъдени 62 случая на коронавирус, като според въведените в петък мерки в условията на извънредно положения за затворени ресторанти, барове, нощни клубове, учебни заведения и са отменени всички спортни, културни и обществени събития.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG