Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът планира да даде 500 млн. лв. на ББР за помощ на фирми заради епидемията


Финансовият министър Владислав Горанов

Правителството предлага да увеличи с 500 млн. лв. капитала на Българската банка за развитие (ББР), които да се ползват за помощ на малки и средни фирми, чиято дейност ще бъде затруднена от извънредното положение, въведено заради епидемията от коронавирус. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на аботодателски организации и синдикати в понеделник.

По думите му тези пари трябва да се използват в две направления – за издаване на гаранции към банки, от които компаниите са теглили кредити, както и за временно придобиване на част от капитала на финансово затруднени фирми. При втория вариант ще се случва при условие за обратно изкупуване на дяла на същата цена и без право на дивидент за ББР.

Друга правителствена мярка за подпомагане на бизнеса, обявена преди ден, е държавата да поема за един месец 60% от заплатите на служителите на закъсали компании. Условието е собствениците им поемат останалата част от възнагражденията на служителите си и се ангажират да не правят съкращения поне 3 месеца. Идеята е Агенцията по заетостта да разглежда молбите за такава помощ.

„Няма как да излезем сухи от водата, вероятно е да има бизнеси, които ще изчезнат, както и хора, които ще останат без работа. Тези мерки дават шанс на добросъвестните работодатели да минат през кризата, без да прекратяват заетостта на хората, да запазят доходите им и да възстановят капацитета си на бизнес“, коментира Горанов.

Досега в България са потвъдени 62 случая на коронавирус, като според въведените в петък мерки в условията на извънредно положения за затворени ресторанти, барове, нощни клубове, учебни заведения и са отменени всички спортни, културни и обществени събития.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG