Връзки за достъпност

Извънредни новини

През 2 метра пред магазините, а възрастните максимум по двама. 81 вече са заразените с COVID-19


Националният оперативен щаб предлага да се разредят опашките пред магазините и учрежденията
Националният оперативен щаб предлага да се разредят опашките пред магазините и учрежденията

Не повече от двама възрастни да могат да се събират на открити пространства предлага на правителството Националният оперативен щаб за коронавируса. Това съобщи председателят му ген. Венцислав Мутафчийски във вторник, след като в социалните мрежи бяха публикувани стотици снимки на излезли на слънцето хора, включително от рисковата група над 65 г.

Тук може да следите как се развива ситуацията с коронавируса в България в дати и числа.

Според щаба трябва да се промени и редът на пазаруване в магазините и аптеките, както и извършването на административни услуги. Изчакващите на опашки трябва да са на разстояние от не по-малко от два метра един от друг, като се запази организацията за ограничаване на намиращите се в магазините или учрежденията хора.

Във вторник потвърдените случаи станаха 81, двама са починалите. Състоянието на хоспитализираните е средно тежко. Разширява се и географията на епидемията, като нови случаи са регистрирани в Благоевград, Перник и Ловеч. Трима случая се проследяват до Банско, като коронавирус е установен и у човека, работещ на лифта, както и в хазина на английските туристи, които бяха обявени в понеделник.

Ген. Мутафчийски съобщи, че е препоръчано на предприятията да разпределят персонала си на екипи, за да избегнат заразяването на работниците си и да осигурят продължаване на производството си. Служителите, които не са на работа, ще трябва да изчакват в домовете си, без да излизат от къщи.

Предстои правителството да уреди и положението на шофьорите на ТИР. Щабът предлага шофьорите, на които им предстои почивка след курс, да бъдат подложени на 14-дневна доброволна карантина. За тези, на които предстои нов курс през следващите 24 часа, трябва да бъдат изолирани от работодателя. Чуждите шофьори на камиони трябва да напускат България до 12 часа след доставката на стоката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG