Връзки за достъпност

Извънредни новини

Замразени цени, празни храмове, затворени граници. Как Балканите се борят с COVID-19


Жителка на Скопие се връща от пазар. Правителството замразици цените на основни продукти
Жителка на Скопие се връща от пазар. Правителството замразици цените на основни продукти

Храмовете на все повече вероизповедания на Балканите затварят врати като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. Но единствената държава в региона, която е изцяло затворила храмовете си за миряните, е Словения.

Турция

Турският Дианет (Дирекцията за вероизповеданията) обяви, че до второ нареждане се забраняват събиранията за молитви, включително за петъчните молитви. Джамиите остават отворени “за хората, които искат да извършават ежедневни молитви”, съобщи в понеделник председателят на Дианета Али Ербаш, цитиран от в. “Сабах”.

От вторник в Турция е в сила заповед, с която са затворени всички кафенета, театри, кина, фитнес зали и други подобни социални пространства. Отменени са спектаклите, концертите и сватбите. Затворени са таверните, всички видове игрални центрове, увеселителни паркове, басейни, турски бани и сауни. Търговските центрове и ресторанти остават отворени.

Турция затвори границите си и спря повечето международни полети. Чужденците имат време да напуснат страната до неделя. Властите многократно предупреждават гражданите да не пътуват в чужбина и ако го направят, да си налагат самоизолация за 14 дни.

Карантинирането на връщащите се от поклонничество от Саудитска Арабия обаче е е трудно. Хиляди са настанени в студентските общежития в столицата Анкара и в град Коня. Общежитията бяха изпразнени, след като Турция обяви ваканция за училищата и университетите.

Гърция

В Гърция Светият Синод затвори от 11 до 29 март неделните училища и младежките клубове, но църквите остават отворени и службите се извършват. Отменени са екскурзиите и събитията, планирани под егидата на църквата, се казва в изявлението на Светия Синод. Раздаването на храна в общи кухни е заменено с опаковани дажби. Гръцкият патриарх не уточни как ще се процедира раздаването на причастие (хляб с вино), които се дават от една лъжица.

Общинските власти обявиха, че ще започнат да ограничават гостите на граждански брачни церемонии. Броят на желаещите да се разпишат в кметството расте, след като в понеделник беше обявено, че църковните церемонии и служения ще бъдат забранени, съобщава вестник “Катемерини”. Общината в Александруполис, в Северна Гърция, обяви, че не повече от 6 души ще бъдат допускани едновременно в залата, включително служителят, който води бракосъчетанието. В Солун ограничението е до 10 души.

Вътрешният министър Такис Теодоракис нареди в понеделник на общинските власти да установят контакт със самотни и възрастни хора, които се нуждаят от грижи и да направят регистри. Към тези домакинства ще бъдат ангажирани служители, които ще им доставят лекарства, ще им пазаруват и ще им гарантират достъпа до основни санитарни и здравни услуги. Заповедта се отнася и до общините, които нямат социални служби. Те трябва да организират външни доставчци на дейността.

Северна Македония

Правителството в Скопие замрази цените на хляба, солта, олиото, млякото, млечните продукти, яйцата, брашното, месото, макаронените изделия, лекарствата и дезинфекционните средства на нивото им към датата, когато Световната здравна организация обяви пандемия от новия коронавирус - преди седмица.

Северна Македония затвори външните си граници за чужденци от полунощ във вторник. Летището в Скопие приема само военни, карго и хуманитарни полети.

Затварянето на граничните пунктове не важи за транзитно преминаващите товарни превозни средства, представители на дипломатическия корпус в страната, както и за други лица, за които има разрешение от министерството на вътрешните работи.

Българите, които са заварени от ограничителната мярка в Република Северна Македония, ще могат да се завърнат в страната ни.

Всички партии обявиха съгласие за отлагане на предсрочните парламентарни избори.

Светият Синод на епископите на Македонската православна църква - Охридската архиепископия (МОК - ОА) апелира към вярващите да спазват мерките на компетентните македонски власти. В изявлението на Синода се призовават храмовете да поддържат редовно хигиената, а вярващите да се молят за болните.

Представителт на мюсюлманската религиозна общност Сюлейман Ефенди Реджепи заяви пред тв Alsat, че те следват препоръките на властите. Той предложи петъчните молитви да се извършват в джамии, докато за други дни богомолците могат да го извършват поотделно в домовете си. Пълното затваряне на джамиите обаче според него би предизвикало паника у гражданите.

Сърбия

Сърбия също затвори границите си и обяви, че отлага парламентарните избори, насрочени за 26 април. На ГКПП „Връшка чука“ няма да се допускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили и автобуси. Товарните автомобили ще се пренасочват през „Калотина“, информираха от Гранична полиция.

През ГКПП „Калотина – Градина“ ще се допускат само тирове. На двата пункта се допускат само автомобили, излизащи от Сърбия. От 12 март е преустановeно преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП "Олтоманци", ГКПП "Стразимировци" и ГКПП "Брегово".

Божиите храмове са отворени в Сърбия. Представителят на ислямската общност в Сърбия Решад Плоевич каза, че събиранията не са забранени.

Джамиите в Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Косово са отворени за поклонниците. В Косово петъчната молитва, на която присъстват най-голям брой вярващи, ще продължи само десет минути, така че вярващите да не бъдат държани на закрито много дълго.

Румъния

Румъния е в извънредно положение от понеделник за 30 дни и обяви някои извънредни мерки. Училищата и университетите в Румъния се затварят.

Ще бъдат приети серия от икономически мерки в подкрепа на работодателите и служителите, възможно е да се постави таван на някои цени, а в съдилищата ще се гледат само случаите от най-голяма спешност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG