Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първи град под карантина. Никой не влиза и излиза от Банско


Зимният курорт Банско е поставен под карантина със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Мерките влизат в сила от вечерта във вторник (17 март), а градът ще бъде затворен за срок от две седмици. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб и представители на кабинета.

Причината е тенденцията заболелите от COVID-19 да се увеличават.

Лицата с постоянен и настоящ адрес, които се намират извън града, могат да се приберат до 20 часа в сряда, обявиха от щаба.

За времето на карантината се забранява излизането по улиците на всички жители на града, освен ако не е належащо. За основателна причина се приема, когато се касае посещение на магазин за хранителни стоки, аптеки, банки,застрахователни институции, бензиностанции.

"Никой не може да влиза в Банско, освен товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, стоки от първа необходимост, лекарства, здравните инспектори, полицейските служители, служители на пожарна безопасност, медицински лица", обясни председателят на щаба ген. Мутафчийски.

На територията на Банско в момента има около 200 чуждестранни туристи, стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева. Министерството на външните работи (МВнР) се е свързало с посолствата на държавите, от които са туристите. „Те ще могат да напуснат града в срок от 24 часа, останалите ще бъдат под карантина“, обясни Захариева.

В заповедта на здравния министър се уточнява, че лицата, които се нуждаят от медицинска помощ трябва да се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG