Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС се съгласи да затвори външните си граници. Лондон няма да участва


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференцията след конферентната среща на върха за коронавируса
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференцията след конферентната среща на върха за коронавируса

Европейските лидери се съгласиха да бъде ограничено влизането на неевропейски граждани в ЕС за 30 дни след продължила три часа видеоконферентна среща във вторник вечер.

Забраната за влизане няма да важи за граждани на Обединеното кралство, Швейцария, Норвегия и Исландия. А също за дипломати, шофьори на ТИР, екипажи на самолети и кораби, деца и съпрузи на европейски граждани, както и постоянно пребиваващите.

Великобритания обаче не е съгласна да участва в ограниченията, което означава, че Ирландия също няма да може да ги прилага, обясни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Лондон беше освободен от реципрочни ограничения, въведени от САЩ по отношение на повечето европейски държави.

“Получихме силна подкрепа за нашето предложение. Сега от страните членки зависи да въведат ограниченията по външните граници. Те казаха, че ще го направят веднага. Това е добре. Тук сме единни”, добави Фон дер Лайен.

Брюксел няма право да спре пътуванията, така че всяка гранична държава трябва да вземе индивидуално решение за ограничаване на приема на неевропейски граждани и на лица, които не пребивават трайно в Европа.По-голямата част от срещата на лидерите е преминала в спорове какво да се прави по вътрешните граници, след като няколко страни ги затвориха и на граничните пунктове се образуваха задръствания.

Фон дер Лайен настоя забраните да бъдат премахнати и да се позволи на хората да се приберат вкъщи, а на стоките да пътуват свободно. Одобрено е предложението на Еврокомисията на граничните пунктове да се отделят специални ленти за бързо преминаване на ТИР-овете.

Фон дер Лайен съобщи, че има уверения от полския премиер Матеуш Мазовецки, че ще бъде осигурен транспортен коридор, през който да преминат стотици граждани на Литва, Латвия и Естония, които се намират на границата с Германия, след като Полша забрани влизането на чужденци на своята територия, включително на европейски граждани.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG