Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ, Великобритания и Испания наливат милиарди в пострадалия от COVID-19 бизнес


След драматичен спад ден по-рано, Нюйоркската фондова борса приключи с рязък скок на котировките след обявяването на мерките

Великобритания, Испания и САЩ обявиха мерки за подпомагане на пострадалия от пандемията от COVID-19 бизнес.

Лондон ще даде кредитни гаранции в размер на 330 милиарда лири (399 милиарда щатски долара) и още 20 милиарда лири данъчни отстъпки, грантове и други видове помощ за бизнеса, който страда заради разпространението на коронавируса, съобщи Ройтерс. Целта по думите на финансовия министър Риши Сунак е да се помогне на всички сектори - от продажби на дребно и барове до летища, които почти напълно спряха работа.

Испания обяви пакет от мерки на стойност 200 милиарда евро, с който да бъдат подпомогнати компании, защитени работници и други уязвими групи, засегнати от кризата. Половината от тази помощ ще представлява гарантирани от държавата кредити за компании, а останалата част - заеми и помощи за уязвими хора. Около 117 милиарда евро от цялата сума ще бъде мобилизирана от държавата, а останалата част ще дойде от частни компании.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обеща да инжектира 1 трилион долара в националната икономика за справяне с последиците от епидемията. Разглеждан вариант за предоставяне на тези стимули е под формата на предоставяне на 1000 долара на всеки пълнолетен американски гражданин.

Пазарите реагираха добре на представените мерки в подкрепа на американската икономика. Сесията на Нюйоркската фондова борса приключи във вторник с рязък скок на котировките. Ден по-рано Уолстрийт преживя един от най-големите си сривове в историята заради пандемията.

Промишленият индекс Дау Джоунс приключи деня с ръст от 5,20 процента до равнище от близо 21 238 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак се повиши с 6,23 процента до 7334 пункта. По-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 скочи с 6 процента до 2529,19 пункта.

Водещите европейски фондови борси също отчетоха повишение на основните си индекси във вторник. Парижкият САС 40 прибави 2,84 на сто и закри на равнище 3991,78 пункта. Франкфуртският DAX нарасна с 2,25 на сто до 8939,10 пункта. Лондонският FTSE-100 се повиши с 2,56 на сто сто до 5283,12 пункта.

По-рано мерки в подкрепа на бизнеса обявиха Германия, Франция, Португалия, Китай. Очаква се Канада също да обяви спасителен пакет в размер на 27 милиарда канадски долара (19 милиарда щатски долара).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG