Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова Загора въведе пропускателен режим за жителите на ромския квартал


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Община Нова Загора въведе пропускателен режим за жителите на конкретен квартал и обяви вечерен час за непълнолетни. Според съобщението, публикувано във фейсбук страницата на общината, мерките са насочени срещу разпространението на коронавируса и са в съответствие с плана на оперативния щаб към община Нова Загора. До момента не е съобщено за случай на COVID-19 в града.

На входа на кв. „Шести“, известен като ромския квартал в града, е създаден пропускателен пункт. Контролът е възложен на Районното управление на МВР. Безпрецедентният режим е наложен „с оглед неспазване на ограниченията на струпване и движение на големи групи от хора“, пише кметът на Нова Загора Николай Грозев.

Предложение да бъде въведено ограничение за струпване на хора на открито беше направено във вторник от Националния оперативен щаб за COVID-19. Такава мярка на национално ниво обаче все още не е въведена. От пресцентъра на Министерството на здравеопазването посочиха пред Свободна Европа, че безпрецедентните мерки в Нова Загора не са от компетенциите на ведомството, което не е издавало предписания за подобни ограничения. Те са въведени от общинския щаб, който има правомощия да въвежда мерки на територията на общината.

Кметът Николай Грозев аргументира решението си пред бТВ: „Голяма част от живущите в квартал „Шести“ наши съграждани са по-нискообразовани хора и не гледат български национални телевизии, не четат вестниците и не са в течение със сериозните последствия от разпространението на коронавируса. С цел да запазим живота и здравето на всички жители на общината въведохме тази по-строга мярка.“

Той посочи също, че здравни медиатори и доброволци информират жителите на квартала за мерките „на майчин език“. От репортажа на бТВ се разбра, че не се разрешава на хората да се придвижват по повече от двама в кола. Не е ясно дали това ограничение е в сила за останалите квартали на Нова Загора.

От вторник се въвежда вечерен час (19 ч.) за малолетни и непълнолетни лица без придружител. Кметът разпорежда на всички домоуправители да предприемат действия за организиране на засилена дезинфекция на общите части на сградите. Освен това жителите на града са призовани да „проявят гражданска отговорност и да предупреждават компетентните органи за лица, пристигащи от определени за рискови държави.“

„Естествено ще има недоволство сред някои наши съграждани, но най-важни са животът и здравето. За мен настроенията нямат никакво значение“, посочи Грозев пред бТВ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG