Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Слава богу, беше отрицателен". Д-р Ангелов и нуждата на лекарите от тестове за COVID-19


д-р Мирослав Ангелов
д-р Мирослав Ангелов

В условия на пандемия лекарите са изложени на риск, особено ако не разполагат със защитни облекла. Д-р Мирослав Ангелов е специализант по кардиология в болница “Света Анна” в столицата, където дава дежурства и в спешното отделение.

“Има някаква екипировка. Известна част от хората работят с предпазни очила и допълнително облекло, но то е крайно недостатъчно". От осем души на смяна, предпазни облекла има за двама. “Останалите работят с еднократни операционни престилки”, казва д-р Ангелов.

Заради разпространението на коронавируса в болницата е създадена специална организация, така че пристигащите пациенти да нямат достъп до общите помещения.

“Болните минават през специален кабинет, където се оценява тяхното състояние и попълват анкетни карти. Ако е съмнителен, директно се изолира”, казва лекарят.

“Не само аз, но и всички колеги се сблъскваме с подобни случаи постоянно”. Ангелов и колегите му не разполагат с тестове за установяване на коронавирус. Така е и в повечето други болници.

“Ако се наложи, се търси мнение на инфекционист. Разбира се, често това са болни с повече от едно заболяване и се иска мултидисицпинарен подход и консултация с няколко специалисти. По този начин доста хора могат да бъдат контакти с такъв пациент”.

По тази причина преди дни д-р Ангелов се сдобил с бърз тест за коронавирус. Такъв все още не се намира лесно, но негови приятели му помогнали да си купи.

“Слава богу, беше отрицателен, но смятам, че подобни тестове трябва да има в болниците. Човек трябва да е спокоен, за да се справя с професионалните си задължения”, казва лекарят.

След като направил теста, почти всички негови колеги също проявили интерес. “Ние не разполагаме с бързи тестове и това е голям минус. Трябва да го има във всяка болница, защото няма как всеки болен да бъде обработван спрямо специалния алгоритъм. Тестът по някакъв начин може да ни насочи и би било добре да го има, за да сме по-конкретно ориентирани”.

Минусът на бързите тестове за коронавирус е инкубационният период, който е 14 дни или средно между 3 и 8 дни. В този период резултатът може да е фалшиво отрицателен. “Затова са лекарите в такива случаи, за да уточним дали пациентът е имал достъп до заразени хора и дали е пътувал в чужбина”.

Според д-р Ангелов бързите тестове биха били нужни предимно за болничната среда, защото “ако всеки тръгне свободно да си го купува и да се изследва, ще стане истерия”.

“На първо време е важно да го има в болниците, за да бъде спокоен персоналът, който ежедневно е изложен на някакъв риск от заразяване. След това вече ще се прецени как да бъде пуснат за повече хора”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG