Връзки за достъпност

Извънредни новини

Битката за ваксината срещу коронавируса - най-търсеният продукт на света


Филип Хофман от CureVac, един от разработчиците на ваксината срещу COVID-19 в лабораторията на компанията в Тюбинген
Филип Хофман от CureVac, един от разработчиците на ваксината срещу COVID-19 в лабораторията на компанията в Тюбинген

Дори антиваксърите са затаили дъх в очакване най-търсеният продукт в света - ваксината срещу коронавируса COVID-19, да се появи на пазара. И докато ваксината все още в лабораторните колби, президентът на САЩ Доналд Тръмп пръв посочи цената ѝ - 1 милиард долара.

Германският вестник Die Welt публикува в неделя информация, основана на източници от правителството в Берлин, че Тръмп е направил предложение на малката фармацевтична компания CureVac да бъде купена за $1 милиард при условие, че нейната ваксина срещу COVID-19 бъде произведена ексклузивно за американския пазар.

Вестта обиколи света, защото беше първото сведение, че вече има разработчик на ваксина срещу коронавируса, който е достатъчно напреднал, че да представлява пазарен интерес. Но също и защото цената на най-търсената стока в света беше назована.

Главният изпълнителен директор на CureVac Франц-Вернер Хаас отрече да е получавал предложение от Тръмп, макар че ден по-рано собственикът на компанията Дитмар Хоп каза, че е бил информиран за американското предложение и го е отхвърлил.

Новината на Die Welt беше потвърдена почти веднага от министъра на икономиката Петер Алтмайер, който заяви, че "Германия не се продава", докато външният министър Хайко Маас каза за германската медийна група “Функе”, че “не можем да позволим на другите да търсят ексклузивни резултати”. Индиректна подкрепа на версията на вестника даде и германският здравен министър Йенс Спан, който увери в интервю пред обществения телевизионен оператор ZDF, че CureVac ще разработи ваксина "за целия свят", а "не за отделните страни". Канцлерът Ангела Меркел направи случая още по-мистериозен като лаконично обяви, че проблемът вече е разрешен.

Обичайно отказващата да коментира медийни публикации Европейска комисия (ЕК), светкавично освободи 80 милиона евро от програмата си за научни изследвания и още в понеделник обяви, че ги предоставя на CureVac “за разширяване на разработването и производството на ваксина срещу коронавируса в Европа”. Парите от европейския бюджет ще бъдат използвани като гаранция за заем от Европейската инвестиционна банка за същата сума, уточни Комисията.

“Ние сме решени да осигурим на CureVac необходимото финансиране за бързо разширяване на разработването и производството на ваксина срещу коронавирус”, увери Фон дер Лайен.

“Фактът, че други държави се опитаха да купят компанията, показва, че тя е най-напред в изследванията”, добави председателката на Европейската комисия. Във вторник тя записа и видео, в което повтори, че разработката ще бъде “от полза за всички, в Европа и извън нея".

ЕК е насочила дотук около 170 млн. евро за намирането на лечение, нови средства за диагностика и създаване на ваксина срещу коронавируса, като са селектирани 17 проекта, които ще бъдат финансирани.

Реакцията на Европа недвусмислено показва, че опит да се купи компанията, заедно с ваксината, е имало и че засега той е отбит успешно. Почти веднага, след като новината се превърна в световна, САЩ обявиха начало на клинични изпитания върху хора на своя ваксина срещу COVID-19.

Американският посланик в Берлин беше цитиран от излизащото в Брюксел издание “Политико” да казва, че “правителството на САЩ е разговаряло с много (повече от 25) компании, които твърдят, че могат да помогнат с ваксина“. Ричард Гренел добави, че „повечето от тези компании вече са получили финансиране от американски инвеститори”, както и че “всяко намерено решение ще бъде споделено със света”.

Цялата история започва от среща с представители на фармацевтичния бизнес в Белия дом на 2 март, на която е присъствал и представител на CureVac, която има клон и в Бостън, щата Масачузетс. Тогава Доналд Тръмп заяви, че иска ваксината преди президентските избори в САЩ през ноември. CureVac отрече в Туитър във вторник, че е получила предложение за изкупуване по време на вечерята с президента Тръмп.

Кои са CureVac?

Компанията всъщност е име в своята област. Частната биофармацевтична компания, специализираща в разработването на ваксини, е базирана в германския град Тюбинген в Баден-Вюртенберг в югозападната част на Германия. В нея работят 400 души, а създаването ѝ става възможно след неочакваното откритие през 2000 г. на нейния основател д-р Ингмар Хоер (докторант по онова време), че когато се прилага директно в тъканта, нестабилната молекула на mRNA (информационна рибонуклеинова киселина) може да се използва като терапевтична ваксина. Неговото откритие позволява да се преодолее една от най-големите пречки пред използването на ваксините - необходимостта те да се поддържат стабилни без охлаждане. Технологията се основава на молекули на рибонуклеиновата киселина, които стимулират имунната система да създава собствени протеини, способни да се борят срещу редица заболявания. Според предварителните проучвания, използваната технология обещава бързо намиране на отговор за COVID-19. Ако надеждите се оправдаят, в съществуващите производствени мощности на CureVac потенциално могат да бъдат произведени милиарди ваксини.

CureVac, която в момента работи върху изпитването на няколко терапии за лечение на рак и редки заболявания и изпитва ваксини срещу бяс, грип и малария, обяви, че насочва всичките си усилия към COVID-19.

В момента компанията е 80% собственост на германския инвеститиционен банкер Дитмар Хоп, като останалите дялове се разпределят между малки притежатели на акции. След избухването на скандала с опита за придобиване на компанията Хоп заяви пред германския тв канал Sport1, че CureVac остава в Германия. Той увери, че “не е възможно германска компания да разработи ваксината и тя да се използва изключително в САЩ. Това не беше опция за мен".

Защо Брюксел очаква ваксината през есента?

На 15 март CureVac обяви, че е започнала работа по увеличаване на производствените си мощности, така че да може да пусне бързо милиарди дози от ваксината.

Според тях успехът им с ваксината срещу бяс, която създава пълен имунитет само с две дози от 1 микрограм (една милионна от грама), дава надежда, че ще могат да бъдат създадени достатъчни количества за цялото човечество дори в състояние на пандемично разпространение на заразата.

Главният технологичен директор на CureVac Мариола Фотин-Млечек заяви, че “Природата е създала механизми за активиране на имунната ни система срещу инфекциозните заболявания. С нашата уникална технология на информационна рибонуклеинова киселина ние можем да наподобим природата и да дадем на тялото си информация как да се бори с вируса”.

Според Европейската комисия CureVac планира да започне клинични тестове до юни. Съгласно европейските правила това ще изисква между 12 и 18 месеца, за да може ваксината да премине изпитанията, необходими да получи одобрение за пускане на европейския пазар.

Урсула фон дер Лайен, която е дипломиран лекар, обаче изрази увереност, че целият процес може да бъде завършен до есента. Според нея германската компания вече е получила одобрение за модела, в който е специализирана.

Фон дер Лайен заяви, че CureVac са я уверили, че очакват до есента да имат ваксина, която се бори с коронавируса.

“Тъй като сме в тежка криза, мисля, че ще можем да ускорим процедурите, които обичайно са бавни и бюрократични”, каза Фон дер Лайен. “Ако се фокусираме върху най-важното, ние говорим за криза, която ще удари тежко не само ЕС, а се разпростя върху целия свят. Да си представим какво бихме направили, ако имаме потениална ваксина, за да спрем разпространението ѝ върху други части на света”.

Думите на Фон дер Лайен идват на фона на разкрития на агенция Ройтерс, че и Световната здравна организация няма да се противопостави на ускоряване на процедурите за одобрение, които биха позволили ваксината да се появи на пазара.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG