Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Погледнах през прозореца, беше малко апокалиптично". Какъв е животът в Банско под карантина


Радослава Владимирова
Радослава Владимирова

"От вчера изобщо не сме излизали. Даже сега изпратихме един приятел да ходи до магазина", разказва Радослава Владимирова, която живее в Банско с партньора си Красимир Костадинов и с три годишната им дъщеря Елена. Тя е прекалено малка, за да остава сама вкъщи, а майка й се опитва максимално да избягва излизането и на двете от дома.

"Аз мога да й обясня да не пипа нищо в магазина, но не съм сигурна доколко тя ще го приеме насериозно и затова предпочитам да си спестя всяко излизане", допълва Радослава в телефонно интервю за Свободна Европа. Звучи бодро, без следа от паника в гласа, но взима мерки, за да предпази себе си и близките си.

С приятелите й, които живеят наблизо, са се разбрали да се комбинират за пазаруването. "Само един ще ходи до магазина и ще разнася по вратите", пояснява тя.

До миналата седмица при тях е била майката на Радослава, но още тогава са преценили, че за нея е опасно да седи в Банско. Възрастните хора се смятат за по-застрашени от усложнения след заразяване с COVID-19.

Туристи си заминават от Банско на 18-и март
Туристи си заминават от Банско на 18-и март

На Красимир пък се налага да замине за Норвегия на 11-и март, където работи за по няколко месеца в годината. След увеличаването на мерките и ограниченията в резултат на пандемията от коронавирус из цяла Европа, той се връща в България след само една седмица, но предпочита да остане в изолация за 21 дни, далеч от приятелката и детето си.

"За мен беше доста тежко да приема, че той ще си е в България обаче няма да е при нас и даже леко го подкокоросвах да си го прибера от летището тук, обаче той категорично отказа. И беше прав, аз съм съгласна с него, но просто е тежко", казва Радослава.

Днес Красимир не би могъл да отиде при семейството си дори и да иска. От 17-и март курортният град е под 14-дневна карантина. Забранява се излизането по улиците на всички жители на града, освен при належащи нужди. Вече никой няма право да влиза или излиза от града. Строгата мярка на изолация бе наложена от правителството, след като се увеличиха установените случаи на коронавирус при хора, които са били в Банско.

Централният площад в Банско е пуст, след като градът е поставен под карантина
Централният площад в Банско е пуст, след като градът е поставен под карантина

"Доста е пусто навън, но има единици хора, които ходят насам-натам. Коли изобщо не виждам да се движат", описва гледката от балкона си Радослава. "Даже вчера като погледнах през прозореца леко се стреснах, защото имаше двама човека в бели предпазни костюми, които се разхождаха и те бяха единственото нещо живо, което мърдаше навън и беше доста апокалиптична картина", засмива се тя, разказвайки за необичайната ситуация.

Преди няколко дни обаче не е било така. Животът в Банско е останал почти незасегнат до понеделник на обяд, когато по думите й "панически" затварят ски-зоната.

"Повечето туристи, които видях, въобще не спазваха дистанция помежду си. Качваха се по 4 човека на 4-седалковия лифт. На големи групи си пиеха бира. Въобще не им пукаше, даже имаше подигравателна нотка в коментарите им", разказва Радослава.

Голяма част от чужденците, дошли на ски ваканция в курортния град, си заминават непосредствено след обявяването на карантината. Остават хората, които живеят в Банско през зимния сезон или целогодишно.

Приятелят на Радослава, който днес отива за поръчки до магазина, й праща снимки на няколко затворени аптеки. Част от хората, които работят в града, живеят в околните населени места. Те също няма да биват допускани, затова и през следващите 2 седмици ще останат затворени много търговски обекти.

Съобщение на вратата на затворена аптека в Банско
Съобщение на вратата на затворена аптека в Банско

"Всъщност той ще ходи да пазарува и за двама приятели, които са болни от 8 дни, но още не са дошли да ги тестват," допълва тя. Разказва за свое приятелско семейство с дете на 2 години, които са съседи с един от болните, който е показал позитивен тест за коронавирус.

"Реално не се знае кой от кого се е заразил. Те живеят в една къща и имат еднакви симптоми. Тоест не са в официалната статистика още, но е факт, че са болни от това", смята Радослава.

През целия телефонен разговор гласът на тригодишната Елена се чува около майка й. Може би това е причината тя да избягва думата "коронавирус" и да го нарича "това".

Преди да се роди дъщеря й, Радослава е работила като сноуборд учител на Банско. Споделя, че нейните колеги са много притеснени от загубите, които понасят този зимен сезон.

"Например, някои от собствениците на ски и сноуборд училища са направо отчаяни, защото те си имаха записвания, които отпаднаха изведнъж. Те са вложили много пари, защото всяка инструкторска карта за сезона струва 6000 лв.", обяснява тя.

"На всички тук това се отразява много тежко финансово и сме в лека паника, какво ще правим занапред при положение, че е с неясен срок тази обстановка", казва Радослава.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG