Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маски, защитни костюми, очила. Колко са доставени и колко ще пристигнат в близките дни


Част от маските и защитните облекла са произведени в България, други - в чужбина
Част от маските и защитните облекла са произведени в България, други - в чужбина

Общопрактикуващите лекари в четвъртък ще получат 8000 маски, произведени в България или внесени от чужбина. Те ще стигнат до лекарите през службите на районните здравни инпекции (РЗИ), които вече са ги получили. Новината съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинга за мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19.

Лекарите, които работят в болници, приемащи заразени с коронавирус, до този момент са получили 38 000 високоспециализирани маски, отчете правителството. Останалите болници, центровете за спешна помощ и институциите, работещи с граждани, са получили общо 79 000 маски за еднократна употреба.

С български фирми са сключени договори за производството на един милион маски. През следващите дни пазарът ще се нормализира и маски ще има навсякъде, смята Томислав Дончев.

Той посочи, че създаденият логистичен център, който трябва да управлява доставките, е заработил, и вече има организация за доставката на облекла, маски и други защитни средства.

Към съществуващите фабрики за производство на защитни облекла от сряда са добавени още две, които произвеждат по 200 костюма на ден, добави той.

До този момент лечебните заведения са получили 100 защитни облекла за многократна употреба с възможност за не повече от 50 изпирания. Отделно от тях болниците разполагат и с 10 050 предпазни костюма за еднократна употреба, както и със 78 500 чифта предпазни очила.

Очаква се и допълнителна помощ от 3 590 костюма за многократна употреба, които се изработват в момента от български фирми и 89 950 за еднократна употреба, които ще бъдат доставени от турски фирми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG