Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Непрестанно питаме, а маски няма“. Незащитеният лекар, който първи се среща с COVID-19


Маската, с която се налага да работи д-р Николай Николов в Хасково
Маската, с която се налага да работи д-р Николай Николов в Хасково

"Маски няма. А ние работим. И сме наистина първите, които се срещаме с COVID-19”. Така лаконично описва ситуацията на личните лекари в страната д-р Николай Николов. Той е общопрактикуващ лекар в Хасково. Пази се с маска, която е лично негова. „По-подходяща е някой да си пръска лозето с нея, но засега разполагам само с това“, разказа той пред Свободна Европа.

Именно личните лекари са тези, които са на "първа линия" срещу короновируса. Те са докторите, които трябва да прегледат пациент със съмнения за COVID-19 и едва тогава да го изпратят към инфекциозна болница.

Докторите казват, че еднокартните лични предпазни средства могат да се ползват едва около два часа, но в аптеките няма и това. Така общопрактикуващите лекари се оказват в патова ситуация – напълно незащитени.

В понеделник дойде информацията, че България не е пожелала да се включи в общата обществена поръчка на Европейския съюз за маски и други предпазни материали.

Тук може да следите как се развива ситуацията с коронавируса в България в дати и числа.

„Писали сме писма, нееднократно. Последно в края на миналата седмица, но отговор кога и дали общопрактикуващите лекари в Хасково ще получат лични санитарни средства, няма“, обяснява пред Свободна Европа д-р Николай Колев. Той е в местния кризисен щаб в града като представител на лекарския съюз.

Проверка на Свободна Европа показва, че положението е същото в Русе, Свищов, Плевен, Пловдив и почти всички градове. Маски, ръкавици и облекла няма. „В Стара Загора е хаос. Нямаме никаква представа какво и как се прави“, каза общопрактикуващ лекар от града. Там маски също няма.

„Ако аз съм болен кой ще преглежда?“

Според разпоредбите на Министерството на здравеопазването, както и според препоръките на Националния кризисен щаб, ако пациент има съмнение, че е заболял от коронавирус, той първо трябва да разговаря по телефона с личния си лекар. Ако състоянието му се влоши, трябва да го посети за преглед. Едва след прегледа докторът трябва да прецени дали да извика Спешна помощ, чийто специално оборудван екип да откара пациента до инфекциозна клиника за лечение. Спешните медици вече са екипирани, но на практика те се срещат едва втори с вируса.

„Ние сме първите, които се предполага, че ще се срещнем с COVID-19. Такива са разпоредбите. Едновременно с това нямаме маски, а лекуваме все пак и други болни. По този начин – без предпазни материали самите ние, лекарите, можем да се преврърнем в разпорстранители на зарза“, казва д-р Николов. „Ето, сега в кабинета влиза майка с бебе, кой ще ги прегледа ако аз съм болен?“, пита той.

В неделя министър-преседателят Бойко Борисов заяви: „Това, което към момента правим в спешен порядък, е да можем да защитим лекарите и медицинските сестри. Решихме онези, които са на първа линия и се борят с коронавируса, да получат по 1000 лв. на месец допълнително възнаграждения".

Министерството: Приоритетни са други

Министерството на здравеопазването няма отговор на въпроса кога личните лекари ще бъдат обезопасени. "При първа възможност ще им бъдат осигурени", се казва в официален отговор от ведомството до Свободна Европа.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев призна пред бТВ: „Ако трябва да кажа, че защитата на лекарите е 100% осигурена – ще излъжа“.

По думите му маските, които премиерът договори от Турция, вече са пристигнали и са раздадени. „Още 170 000 са раздадени на регионалните здравни инспекции“, каза Ананиев. Той уточни, че се дават на „болнични заведения от предния фронт“.

Министерството на здравеопазването отговори пред Свободна Европа, че "на този етап приоритетно се осигуряват предпазни средства за лечебните заведения, които приемат или са в готовност да приемат пациенти с COVID-19, ЦСМП (спешната помощ - б.р.) в страната, лабораториите, здравните инспектори по граничните пунктове и тези, контролиращи спазването на карантинните мерки".

Лекари и сестри сами шият маски

„Вероятно се има предвид инфекциозните отделения. Да, те са преден фронт в лечението. Но в диагностиката преден фронт е общопрактикуващият лекар. А той не е обезопасен. Което означава, че самият лекар може да започне да разпространява зараза“, обясняват лекари.

В различни градове от страната доктори и медицински сестри се самооорганизират в шиенето на многократни маски, които са с джобове, в които може да се слагат марли. Причината е, че те също не знаят кога ще получат каквото и да е обезпечение. Шити от персонала маски има в различни градове - Хасково, Пловдив, Шумен и други.

Маски, направени собственоръчно от медицински сестри в болницата в Хасково.
Маски, направени собственоръчно от медицински сестри в болницата в Хасково.

Общопрактикуващите лекари нямат и актуализиани разпоредби за епидемията от коронавирус.

„Последните указания, които регионалните здравни инспекции разпространиха, бяха миналата седмица. Там е обяснено какво правим. Но тези разпоредби са насочени главно към ситуация, в която евентуално заразените пристигат от рискови дестинации“, казва д-р Николай Колев.

Според колегата му д-р Николов пък до момента не е направена следваща крачка, която е необходима и в Германия вече съществува.

„Всички респираторни заболявания приличат по симптоми на коронавируса и не е лошо да разтоварим кабинетите на личните лекари“, казва д-р Николов. „В Германия се създават т.нар. „Корона-практики“ – кабинети, които са извън другите кабинети и които се занимават само със случаите на пациенти, за които има съмнения за COVID-19”, твърди той.

По думите му това е ефективен начин пациентите, които още не са за болничен прием, да бъдат отделени от останалите. „Все още не сме закъснели за подобна мярка, ако се помисли до края на тази седмица, подобни действия биха могли да бъдат доста ефективни. Това отново е предпазна мярка – и за пациенти, и за лекари“, казва д-р Николов.

XS
SM
MD
LG