Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕЦБ обяви план за стимулиране на засегнатите от коронавируса пазари за 750 млрд. евро


Председателката на ЕЦБ Кристин Лагард
Председателката на ЕЦБ Кристин Лагард

Управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за изкупване на ценни книжа за 750 милиарда евро, за да успокои финансовите пазари в условията на разпространението на новия коронавирус.

"Управителният съвет (на ЕЦБ) реши да задейства нова временна програма за покупка на частни и държавни ценни книжа, за да противодейства на сериозните рискове за механизмите на парично-кредитната политика и перспективите в еврозоната, предизвикани от епидемията и бързото разпространение на COVID-19", се казва в текста на съобщението на ЕЦБ, цитирано от БТА.

Изкупуването на ценни книжа за 750 млрд. евро ще се осъществява до края на 2020 г. и "ще включва всички категории активи, попадащи в съществуващата програма за тяхното изкупуване", се отбелязва в изявлението.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката възнамерява да използва всички инструменти, за да защити еврото. "Извънредните времена изискват извънредни действия", написа тя в Туитър. "Няма лимити за нашия ангажимент към еврото. Решени сме да използваме целия потенциал на нашия инструментариум, в рамките на нашия мандат", добави Лагард.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейкия парламент Давид Сасоли приветстваха мерките.

Френският президент Еманюел Макрон призова страните от ЕС да дадат продължение на извънредния план на ЕЦБ чрез по-голяма икономическа солидарност в еврозоната. В съобщение в Туитър той изрази пълната си подкрепа за решението на ЕЦБ и призова европейските страни за бюджетни интервенции.

В Италия премиерът Джузепе Конте приветства извънредния план на ЕЦБ, определяйки го като "силен удар", съответстващ на сериозността и спешния характер на санитарната обстановка и свързания с нея икономически удар.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер изрази надежда, че мерките на ЕЦБ ще покажат на пазарите, че Европа е решена да преодолее коронавирусната криза. "Надявам се тези мерки освен това да дадат яснота на фондовите пазари, на пазарите днес, че Европа ще защити своите интереси и Европа е решена да преодолее тази криза", каза Алтмайер.

Пазарите г=реагираха положително на плана на ЕЦБ. Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха при откриването на сесията в четвъртък след силния спад в сряда. В Париж САС 40 прибави 2,11 на сто до 3833,99 пункта след снощния спад с 5,94 процента. Франкфуртският DAX нарасна с 1,28 на сто до 8549,69 пункта. Индексът FTSE 100 в Лондон се повиши с 0,62 на сто до 5111,92 пункта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG