Връзки за достъпност

Извънредни новини

на живо Хроника на доброто. Дарителите по време на пандемия

Тук публикуваме имена на хора, фирми и организации, които даряват средства за борба с коронавируса. Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org и ние ще предадем и на други за това.


Мобилният оператор А1 ще дари на Министерство на здравеопазването 1% от плащанията през A1 Wallet. Средставата ще бъдат използвани за подкрепа на лечебните заведения в борбата с коронавирус.

IT компании, членове на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, ще дарят на държавата 15 000 работни часа от квалифицирани специалисти. Те ще бъдат използвани за създаване и подобряване на информационните технологии в здравеопазването.

Григор Димитров дари респиратори и друго медицинско оборудване на болницата в Хасково.

Абед Хасуун дари 100 000 лева на болницата в Асеновград. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на инфекциозно отделение, в което ще се лекуват пациенти с коронавирус. Бизнесменът е готов да дари още половин милион лева за закупуване на апаратура и медицински консумативи. Абед Хасуун е ливанец, който от 30 години живее в България.

Лукойл България дари 20 000 литра гориво на кампанията "За героите в бяло" на Бъгарския лекарски съюз. Ваучерите ще бъдат разпределени приоритетно, там където има най-голяма необходимост. Целта е да се подпомогнат усилията на всички медици, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

СайтГраунд Хостинг дари 365 000 лева за болниците "Александровска" и "Пирогов" в София, "Свети Георги" в Пловдив и Университетската болница в Стара Загора​.

Фирма "Престиж" дари апаратура за 50 000 лева на областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

Първа инвестиционна банка дари 1000 теста за безплатно изследване на коронавирус. С тестовете ще се диагностицират хора, насочени от личния си лекар.

Райфайзенбанк България дари 150 000 лева на Военномедицинска академия в София, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и на Александровска болница за закупуване на медицинска апаратура и лични предпазни средства за персонала.

Българската банка за развитие дари 300 000 лева на Военномедицинската академия в София за закупуване на апаратура и предпазни средства за персонала.

"Нетуоркс България" закупи апаратура за 20 000 лева за Университетската болница "Канев" в Русе.

Куриерската фирма ЕКОНТ закупи медицинска апаратура на стойност 250 000 лева за Университетската болница "Канев" в Русе.

Shell България дари ваучери за гориво на стойност 100 000 лева на Министерство на здравеопазването за зареждане на линейките на центровете за спешна медицинска помощ в страната.

"Захарни заводи" Горна Оряховица дари 10 000 литра спирт на държавните болници МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица и на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

Русенският университет "Ангел Кънчев" изработва безплатно предпазни шлемове за медици от цялата страна. Целта е да бъдат направени около 1000 шлема. Първата партида от 50 броя е дарена на болница "Канев" в Русе.

Ресторант Добро осигурява ежедневно топла храна на 37 медици в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", които лекуват болните от коронавирус. Инициативата се осъществява съвсместно с Черноморски улов и Foodpanda.

ЕТ "Кузманов - Иван Кузманов" дари 29 000 лева на болницата в Бургас. Средставата ще се използват за закупуване на лични предпазни средства.

Българската стартъп компания CheckoutX дари 10 000 лева на кампанията #ЗАДОБРОТО срещу COVID-19 в България.

Банка ДСК и пенсионно-осигурителната компания "ДСК-Родина" дариха 200 000 лева на Александровска болница. Със средствата ще бъде закупена медицинска апаратура за дихателна реанимация, както и медицински консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства за медицинския персонал.

Фондация "Хелп Карма" постави началото на кампания "България срещу COVID-19" с дарение от 10 000 лв. Фирма Nexo дари 20 000 лева, а Credissimo над 5 000 лева. Други по-малки бизнеси също подкрепиха инициативата. Стотици български граждани участват с индивидуални дарения от 5 до 1 000 евро. Събраните средства ще бъдат използвани за подкрепа на българските болници и медицинските екипи в борбата им с коронавируса.

Заредете още

Facebook форум

Най-ново видео

Как да обясним коронавируса на децата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG