Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хроника на доброто. Дарителите по време на пандемия

Тук публикуваме имена на хора, фирми и организации, които даряват средства за борба с коронавируса. Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org и ние ще предадем и на други за това.

Управителят и собственик на компанията "Фикосота" (Красен Кюркчиев) инициира кампанията "Помогни сега" на територията на община Шумен. Заедно с брат си Жечко Кюркчиев, управител и собственик на друга голяма компания в региона "Теси", даряват 100 000 лева за начало за финансиране на кампанията. Създаден е фонд в полза на МБАЛ Шумен и останалите медицински обекти в област Шумен.

Търговска верига "Фантастико" направи дарение от 200 000 лв. за закупуването на дихателни апарати за Александровска болница в София. Компанията е в непрекъснат контакт с лечебното заведение и при нужда има готовност да бъдат предприети и следващи стъпки за улесняване работата на лекарите.

Фондация "Америка за България" дари 300 000 лева на УМБАЛСМ "Н. Й. Пирогов" и на Александровска болница в подкрепа на работата им за противодействие на коронавируса на национално ниво.

"Виваком" дари 500 таблета на Министерство на образованието​ за дистанционно онлайн обучение.

BILLA България дари 100 000 лева за борба с коронавируса в страната в рамките на благотворителната кампания „Заедно срещу коронавируса“, инициирана от Българския Червен кръст.

ProMarket ще дари 20 тона плодове на Общинско предприятие "Социален патронаж" София. Всеки ден компанията ще доставя по 1,5 тона портокали, мандарини, лимони и грейпфрути. Със съдействието на Столична община плодовете ще бъдат раздавани в цяла София на самотни, трудноподвижни, лежащоболни лица и възрастни хора, които нямат близки.

Мобилният оператор А1 дари 200 000 лева на Александровска болница в София за закупуване на апаратура за обдишване на болни от коронавирус.

OZONE.BG дари 30 000 лева на Пета градска болница в София за закупуване на респиратор за дихателна реанимация и на защитни средства за медицинския персонал на болницата.

Фондация "Тръст за социална алтернатива" дари 10 000 лева на Националната мрежа на здравните медиатори в подкрепа на тяхната работа за противодействие на коронавируса. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на маски, очила, защитни костюми и санитарни материали.

Българската банка за развитие дари респиратори и оборудване на 6 болници във Видин, Враца, Ловеч, Лом, Плевен и Русе на стойност 492 000 лева.

Фирма "ПМБ Индъстрис" ООД дари сумата от 10 000 лева на Центъра за спешна медицинска помощ и на болницата в Пазарджик за борбата с коронавируса. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на лични предпазни средства, апаратура и оборудване.

Фирма "Алкомет" дари 100 000 лева за борба с коронавируса в Шумен. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на лични предпазни средства и дезинфекционни материали преимуществено за хората от най-уязвимите професионални направления.

Telenor ще дари приблизително 200 000 лева за закупуване на част от медицинското оборудване на ново отделение за интензивно лечение в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, в което ще се лекуват болни от коронавируса. Със средствата ще бъдат закупени 15 специализирани легла за интензивна грижа, 45 инфузионни помпи и 15 монитори.

УниКредит Булбанк дари 100 000 лева на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" за покриване на възникналите извънредни медицински нужди.

Българската софтуерната фирма Хаос Груп дари 200 000 лв. на кампанията #ЗАДОБОРОТО срещу COVID-19 в България. Средствата ще се използват за закупуване на животоспасяваща техника и консумативи, необходими на болниците за справяне с епидемията от коронавирус в страната. Към тази сума ще бъдат прибавени и индивидуални дарения на служителите на компанията в София.

Свилен Стоянов постави началото на кампанията "Заедно можем" срещу разпространението на коронавируса в област Силистра с дарение от 30 000 лева. До края на извънредното положение бизнесменът ще дарява и 5% от всички продажби в търговските си обекти (Лъки Маркет, Строймаркет, Керпеден, Автомивка "Лъки").

Ubisoft, френска компания за производство и разпространение на компютърни и видео игри, дари 20 000 лева на кампанията #ЗАДОБРОТО срещу COVID-19 в България.

Kаufland България и Лидл България даряват 300 000 лева за закупуването на 8 дихателни апарата, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването.

Благотворителната организация "Каритас" доставя ежедневно храна на 35 самотни и възрастни хора в Русе по време на извънредното положение.

Фармацевтичната компания "Софарма" АД дари на болниците 35 000 опаковки аналгин хинин, спрени от износ.

Заредете още

XS
SM
MD
LG