Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Анулиран. Анулиран. Анулиран". С кой самолет да се приберем?


Иво Иванов е само един от милионите пътници по целия свят, чиито планове са променени. Забрани за пътувания в редица държави, карантина, отложени конференции заради вируса и мерките, срещу които, авиокомпаниите нямат имунитет.

150-годишната история на авиацията не помни много ситуации като тази. Анализаторите тепърва прогнозират загубите. “В четвъртък след 2 часа трябваше да летя за Копенхаген и да се върна в неделя”, разказва Иванов пред Свободна Европа.

“Миналата седмица бях решил да летя, но първо въведоха извънредно положение там и забраниха на чужденци да влизат в Дания. Допускат се само прибиращи се датчани. После тук въведоха извънредно положение и като съвестен гражданин спазвам препоръките на щаба и правителството да не се пътува, ако не е абсолютно наложително”.

Полетът на Иванов обаче не е отменен. “Аз можех да искам да ми върнат някакви пари, но таксата за отказ от моя страна беше някъде към 60 евро и щяха или да ми върнат 10 - 20 лв. в най-добрия случай, или да зануля, затова не предприех нищо и не се чекирах”.

"Моля, не ни звънете"!

При настоящата ситуация забраните за пътуване се променят често и водят до анулиране на хиляди полети, затова повечето авиокомпании уведомяват пътниците с имейл и предлагат безплатна промяна на резервацията за друга дата или пълно възстановяване на първоначално заплатената сума.

Хората, които са купили билет от агенция, би трябвало да се обърнат към нея за възстановяване на сумата.

Иван Здравков от Казанлък е купил билети за себе си и дъщеря си за Лондон. По план трябва да летят в средата на април, когато е пролетната ваканция на учениците, но заради коронавируса ще отложат пътуването.

“На отиване летя с EasyJet, на връщане с British Airways. За момента обаче съм канселирал този, който е за връщането”, разказва пред Свободна Европа Здравков.

В сайта на ЕasyJet е имало опция само за смяна на датата. “Писах им имейл, звънях им, но все още никой не ми е отговорил”. Заради рекордния брой отменени полети авиокомпаниите не могат да отговорят на всички.

“В момента приемаме изключително голям обем обаждания. Моля да ни извините”, съобщават в интернет страницата си от ЕasyJet. По същата причина от British Airways призовават пътниците да звънят единствено, ако полетът им е в следващите 72 часа.

Летище "Бове", Париж
Летище "Бове", Париж

Съобщения с големи удивителни знаци и ярки цветове са първите неща, които се виждат в уебстраниците на авиокомпаниите и летищата. 'Разпространението на COVID-19 накара много правителства да въведат забрана за пътуване”, съобщава един от най-големите нискотарифни превозвачи в Европа Ryanair.

Ryanair очаква да спре всички полети от 24 март. “Ще останем в контакт с външните министерства на страните от ЕС и при нужда ще изпълняваме спасителни полети”.

"Хора ще загубят работата си"

British airways обяви, че планира съкращения. “Не можем да си позволим повече сегашното ниво на заетост. Хора ще загубят работата си - вероятно за кратък период, а може би и за по-дълъг”, казва директорът на авиокомпанията Алекс Круз, цитиран от Би Би Си.

До средата на април България Ер редуцира част от планираните полети до някои от директните си дестинации, а друга част от тях обединява. По маршрутите, за които няма забрана за летене от държавните органи, авиокомпанията ограничава минимално своите полети, “за да може все пак да осигури, като Национален превозвач, възможност на всеки да се върне в родината си в случай, че пандемията го е заварила в друга страна”, информират от България Ер.

“При необходимост, разбира се, се работи заедно с държавата, за да може да се докарат отделни групи”, съобщиха за Свободна Европа от авиокомпанията.

Международната асоциация за въздушен транспорт обяви, че заради неочакваната ситуация повечето авиокомпании ще изразходват парите си за два месеца. “Очевидно има авиокомпании, които са в по-силни позиции, за да се справят с липсата на приходи, но повечето са в много деликатна ситуация”, коментира пред Financial times главният икономист на организацията Брайън Пиърс. Прогнозите са, че приходите на авиокомпаниите ще намалеят с между 63 и 113 млрд. долара през 2020 г.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG