Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кръводарителите намаляват. Здравното министерство призова за подкрепа


За 15 дни само в София кръводарителите са намалели с 600 души в сравнение със същия период през 2019 г.
За 15 дни само в София кръводарителите са намалели с 600 души в сравнение със същия период през 2019 г.

„Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни.“ Това се казва в призив на Министерството на здравеопазването (МЗ).

В периода от 1 до 15 март само в София броят на кръводарителите е спаднал с 600 до 1138. За същия период през 2019 г. кръводарителите са били 1793.

За да успеят центровете за кръводаряване да захранят болниците с необходимите количества кръв и кръвни ставки, екипите по места ще работят с удължено работно време. На местата, където е възможно, кръводаряване ще може да се направи и през празничните и почивните дни. Единствената преустановена дейност е тази на изнесените екип, която е съобразена с въведеното извънредно положение.

От МЗ уточняват, че към момента не е установено COVID-19 да се предава при преливане на кръв.

„Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им“, казват още от ведомството и допълват, че на кръводарителите се извършват допълнителни тестове като не са допускат да даряват тези с клинично проявени респираторни инфекции.

В центровете е създадена стриктна организация, която да гарантира до максимална степен сигурността на всеки кръводарител.

Повече информация за кръводаряването можете да намерите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG