Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без наказателни лихви и запори по време на извънредното положение, реши парламентът


Гражданите и фирми с кредити към банки, фирми за бързи пари или с дългове към комуналните дружества ще бъдат облекчени по време на извънредното положение. Това записа Народното събрание в Закона за извънредното положение, който разгледа на второ четене в петък.

Текстовете бяха внесени от ГЕРБ, а след това преработвани няколко пъти, след като парламентът прие предлаганото от Минисетрския съвет извънредно положение заради разпространението на вируса COVID-19.

За времето, в което България е в извънредно положение, няма да бъат налагани наказателни лихви за просрочия на плащанията. В момента наказателната лихва е 10 на сто от годишната база.

За срока на извънредното положение заемите няма да се обявяват за предсрочно изискуеми. Няма да се развалят договори и да се изземват вещи.​

Без запори

За срока на извънредното положение банките, Националната агенция за приходите, комуналните дружества и всички останали кредитори няма да могат да налагат запори върху банковите сметки на гражданите, върху заплати или пенсии, а също и да обявяват вещи на публична продан, решиха още депутатите.

Забраната за налагане на обезпечителни мерки като запори ще важи и за банковите сметки на лечебните заведения, а също и за медицинската апаратура и оборудването.

Отменят се временно и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

Бизнесът настояваше забраната за запори да обхване и частния сектор, но идеята не бе приета от управляващите.

Без принуда за „неплатен отпуск“

По време на извънредното положение работодателите няма да могат да пускат служителите си принудително в неплатен годишен отпуск, решиха още депутатите.

Ще могат обаче да принудително да предоставят на работниците половината от платения им годишен отпуск.

Първоначалното намерение на управляващите беше да бъде разширено правото на бизнеса да пуска в принудителен отпуск отделни служители, отдели или цели предприятия. В случай че служителят изчерпа платения си отпуск, работодателят можеше да му налага неплатен.

Евросредства без конкурс

С новия закон за времето на извънредното положение се въвеждат нови правила по отношение на оперативните програми. Министерствата едностранно ще могат да изменят договори с бенефициенти, включително да увеличават сумата по договора, съобразно необходимостта от мерки при криза.

Ще може да се отпуска безвъзмездна финансова помощ по опростени процедури, включително без публикуване на покана за събиране на предложения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG