Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Европа започват клинични изпитания на експериментални форми на лечение на коронавируса


3200 пациенти ще се включват в тестването на комбинация от медикаменти, с цел да се намери такова, с което да се третира COVID-19.
3200 пациенти ще се включват в тестването на комбинация от медикаменти, с цел да се намери такова, с което да се третира COVID-19.

В най-малко седем европейски държави започват клинични изпитания на четири експериментални форми на лечение на коронавируса, предаде Франс прес, цитирайки френското здравно министерство.

В процедурата ще участват 3200 пациенти, а целта е в голям мащаб да се установи ефективността на лекарствата Ремдесивир, Хироксихлорокин, комбинация от Лопинавир и Ритонавир и същата комбинация с добавен Интерферон бета.

Новият щам на коронавирус, започнал разпространението си от китайския град Ухан в края на 2019 г., засегна и Европа като предизвика въвеждането на сериозни мерки. Италия е най-засегнатата държава. Разпространението на коронавируса COVID-19 по света беше обявено за пандемия от Световната здравна организация.

Клиничните изпитания за експерименталнтие форми на лечение ще се извършват в Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Люксембург и Нидерландия, съобщи френският институт по клинични изследвания.

През изминалата седмица от Световната здравна организация (СЗО) обновиха позицията си и вече не отхвърлят третирането на болни пациенти с ибупрофен. Според наличната информация на организацията, лекарството няма негативни ефекти при лечение на пациентите.

В САЩ също започнаха изследване на възможни лекарства, с които да се третира COVID-19. Учени, свързани с лабораторията „Cold spring harbor“ (CHSL), публикуваха списък със 70 различни медикамента, които са дали резултат при третиране на други подобни заболявания.

В същото време СЗО обяви, че е в контакт със стотици учени по целия свят, които работят по поне 20 различни ваксини за COVID-19. Някои от тях вече са в етап на клинични тестове, а всичко се случва рекордно бързо – само 60 дни след като бяха предоставени генетичните данни на вируса.

Учени припомнят, че процесът на създаването на ваксина е дълъг - от тестването до масовото и производство може да минат до 18 месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG