Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как COVID-19 накара европейските институции да преминат към електронно управление


Диспенсър с дизенфектант е монтиран до пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел
Диспенсър с дизенфектант е монтиран до пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел

Наричат ги бюрократични мастодонти, отживелици от минали десетилетия, трудноподвижни машини, но европейските институции показаха, че могат да се революционизират, ако се наложи. В тази история има много “за първи път”, защото епидемиологичната криза промени до неузнаваемост процеса на вземане на решение в ЕС и при това със скорост, непозната за европейските институции.

В наши дни една министерска или лидерска среща в Брюксел изглежда така: председателят на срещата стои пред маса с пулт за управление и голям плосък екран насреща. Той дава думата на 27 министри или премиери, които се намират в кабинетите си или в специални стаи в министерствата си в своите столици. Така дебатът се води посредством видеоапликации със сигурни връзки, а разговорите са по-делови от всякога, лишени са от традиционните прегръдки и делови обеди и вечери, макар че обръщението на малки имена продължава да се поддържа.

За по-малко от месец европейските институции преминаха изцяло на електронно управление, за да се съобразят с новите условия на общуване по време на коронаепидемията. От 10 дни цялата комуникация тече по видеоконферентни връзки. Така заседава и Европейската комисия, а Европейският парламент за първи път в историята си в четвъртък ще гласува по електронната поща. Причината са съветите за избягване на личните контакти на живо, които Световната здравна организация смята за най-важни за ограничаване на заразяването с коронавируса COVID-19.

Европейските вътрешни министри бяха последните, които се събраха на живо в Брюксел на 13 март, а турският президент Реджеп Таип Ердоган, който се срещна с председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, е последният чуждестранен гост, приет в европейската столица. От 17 март, когато в Белгия, където се намират седалищата им, бяха наложени ограничения на движението, двете институции изпратиха по-голяма част от персонала си да работи от вкъщи. Командировките са спрени и, където е възможно, са заменени с видеоразговори.

Първи бяха европейските лидери

Още на 10 март те се събраха на екрана за първата си извънредна среща заради надигащата се в Европа епидемия. Разговорът беше кратък и всички се заклеха да си помагат и да не си вредят един на друг. Упражнението беше повторено на 17-ти, когато те за първи път в историята приеха онлайн предложените от Еврокомисията здравни и транспортни насоки към страните членки за организиране на граничните проверки и на трафика на товарни автомобили през затварящите се национални граници в ЕС.

В наши дни така изглежда една среща на седемте най-богати икономики в света. Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се готвят за срещата чрез видеоконферентна връзка на 16 март
В наши дни така изглежда една среща на седемте най-богати икономики в света. Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се готвят за срещата чрез видеоконферентна връзка на 16 март

Сега за тях предстои още по-сериозно изпитание - провеждането на редовната среща на върха на ЕС на 26 март. Добрата новина е, че срещата, която обикновено е посветена на икономиката и продължава два дни, ще бъде скъсена до един. Тя обаче ще трябва да вземе важни решения, което изправя пред изпитание правната страна на начинанието. За да се гарантира, че решенията ще имат правна стойност, всеки лидер ще трябва да казва “да” или “не” лично, съобщиха от Съвета.

Друг проблем е форматът на срещата - обикновено лидерите са сами или с по един-двама съветници. Това обаче е трудно да се провери, когато един човек е застанал пред уебкамера, така че конфиденциалността на разговорите е поставена на изпитание и тонът на разговорите със сигурност ще е различен.

Отказвайки се от личните срещи на министрите в Брюксел или в Люксембург, както е предвидено по договорите за управлението на ЕС, Съветът премина временно към процедурата “на подпис” за парафиране на решенията. Вместо това всяка държава ще изпраща в Брюксел електронно протокол, в който ще съобщава как гласува по дадено предложение.

Европейската комисия също работи дистанционно

Повечето еврочиновници пишат нови закони от кухните и холовете си, като единствено неназован брой служители на “критични места” продължават да ходят на работа. Координацията се осъществява по имейл, телефон и чрез видеозаседания. Комисарите също последваха модела и вече проведоха едно видеозаседание в сряда. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която си направи малък апартамент до кабинета си на 13-ия етаж в централата на Комисията в Брюксел, изглежда в най-благоприятно положение - никога да не напуска работното си място, излагайки се на допълнителен риск. Тя продължава да провежда заседания с най-близките си съветници, които стоят на разстояние от по няколко стола един от друг и провежда ежедневни видеоконференции с антикризисната си група за коронавируса.

Председателката на Еврокомисията (вдясно) води конферентно видеозаседание на групата за отговор на епидемията от коронавирус в централата на Комисията в Брюксел. Съветниците ѝ спазват дистанцията за отстояние на поне 1,5 м
Председателката на Еврокомисията (вдясно) води конферентно видеозаседание на групата за отговор на епидемията от коронавирус в централата на Комисията в Брюксел. Съветниците ѝ спазват дистанцията за отстояние на поне 1,5 м

Самата Фон дер Лайен замени общуването с гражданите от пресконференции с медиите към видеобращения, които записва почти всеки ден. Отскоро и редовните ежедневни обедни пресконференции на Европейската комисия също се организират дистанционно поради високия риск от събирането на повече хора на едно място. Въпросите си журналистите подават чрез електронната поща, а говорителите (част от тях от домовете си) им отговарят. След кратки колебания Комисията реши да продължи брифингите за пресата, макар и виртуално, за да не ограничава достъпа до информация на журналистите, намиращи се у дома заради ограничителните мерки за предвижване, предприети от властите в Брюксел.

Урсула фон дер Лайен премина към директна комуникация с гражданите като от седмица всеки ден записва видео, в което обяснява действията на Еврокомисията за справяне с епидемията
Урсула фон дер Лайен премина към директна комуникация с гражданите като от седмица всеки ден записва видео, в което обяснява действията на Еврокомисията за справяне с епидемията

Европейският съд заседава от къщи

Съдът на ЕС беше една от първите европейски институции, която премина на дистанционен режим на работа. Съдиите продължават да изучават делата от домовете си. Единствените разрешени събирания са за устни изслушвания.

Европейският парламент прави история

Европейският парламент беше първата институция, която прекрачи в новата “корона реалност”. Редовната му сесия в Страсбург в началото на март беше преместена в Брюксел, след като френската провинция Елзас, чиято столица е Страсбург, започна да излиза начело на националната статистика за потвърдени нови случаи. Френското седалище на парламента обикновено е яростно отстоявано от Париж, но този път политическите групи постигнаха консенсус да не излагат на риск над 2000 души персонал, който подпомага дейността на 705-те евродепутати, и да останат в Брюксел. Ситуацията се оказа толкова динамична, че четири дни след решението, се наложи за втори път да се вземат безпрецедентни мерки, като пленарната сесия беше съкратена от три и половина на ден и половина. Малцината евродепутати, решили се все пак да пътуват до Брюксел, бяха приканени да седят поне през място. Това направи невъзможно електронното гласуване с карти и то беше отменено. Почти веднага бяха анулирани планираните заседания на парламентарните комисии, които последваха засилващите се ограничения, започнали с отмяна на посещения на гости, семинари и събития.

По време на пленарната сесия през март евродепутатите бяха помолени да седят поне през място, за да не се заразят, но гласуването трябваше да бъде отменено
По време на пленарната сесия през март евродепутатите бяха помолени да седят поне през място, за да не се заразят, но гласуването трябваше да бъде отменено

Организацията за мартенската сесия ще бъде повторена и през май, като през април са отменени всички заседания. Но преди това Европейският парламент отново ще влезе в историята с “първи път”. Още в четвъртък евродепутатите ще гласуват за първи път по електронната поща, за да приемат предложените от Европейската комисия антикризисни мерки, които ще позволят пренасочване на пари от еврофондовете за плащане на медициите и закупуване на оборудване за болниците, справящи се с вълната от пациенти с COVID-19, както и промяната в регламента за летищните слотове, която да помогне на авиокомпаниите да запазят правото си да ползват летищата дори при намаляване на редовните полети.

Решението да се гласува по пощата дойде след сложни дебати, които целяха да гарантират, че всеки евродепутат ще може да упражни правото си на глас, дори ако не присъства на заседанието в Брюксел, както и че вотът ще може да бъде проведен едновременно, така че да бъде максимално честен и независим.

Правилникът на Европейския парламент в момента предвижда гласуванията да са само лични и да се извършват единствено от присъстващи в пленарната зала депутати. Електронният вот е новост, която вероятно ще бъде изпробвана и през следващите месеци, ако европейските институции успеят да отделят ресурс за законодателствуване и извън коронавируса.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG