Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заразените с коронавирис вече са 201. Щабът предлага всички болници да се включат в борбата с COVID-19


Заради изчерпването на капацитета на „Пирогов“ и ВМА от щаба ще отправят предложение към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев със заповед да разпореди всяка болница в страната да обособи отделения за лечения на коронавирус
Заради изчерпването на капацитета на „Пирогов“ и ВМА от щаба ще отправят предложение към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев със заповед да разпореди всяка болница в страната да обособи отделения за лечения на коронавирус

Установените случаи на коронавирус в България са вече 201. В понеделник са се увеличили с 11. Новите случаи са от Дупница, Пазарджик, Добрич и София, обяви на редовния брифинг председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Освен нараствашият брой на заразените, потвърдените смъртни случаи са три. Още по темата можете да видите тук.

Заради изчерпването на капацитета на „Пирогов“ и ВМА от щаба ще отправят предложение към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев със заповед да разпореди всяка болница в страната да обособи отделения за лечениe на коронавирус. Мерките ще обхванат и частните лечебни заведения.

„Заради изчерпване на ВМА и „Пирогов“ щабът ще отправи предложение всяка една болница, независимо от собствеността, в срок от 3 дена да предостави обособени отделения, които да работят с коронавирус. Те трябва да са оборудвани и с реанимационни легла, не само с леко и средно-тежко болни“, каза ген. Мутафчийски.

От щаба уточниха, че в Пета градска болница в София няма наложена карантина, а само се е провеждала дезинфекция. Болницата вече работи.

Всички 36 пациенти, настанени за болнично лечение, се подобряват, като най-тежко остава състоянието на двамата пациенти, настанени в „Пирогов“.

Във връзка с въведените мерки в Гърция, където се изисква гражданите да напускат жилищата си само с бележка, в която се декларира къде отива всеки човек, ген. Мутафчийски заяви, че подобно нещо е „съвсем допустимо“ за България, при положение, че има рязък скок в случаите.

През последните две седмици в България са се завърнали 200 хиляди българи, като само за последното денонощие със самолет са пристигнали 15 хил. души, а по сухоземна граница – 8 хиляди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG