Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Инструкцията е проста: Останете си вкъщи”. Великобритания ограничи излизането за 3 седмици


Деца слушат обръщението на британския премиер Борис Джонсън, който обяви по-строги мерки за социална дистанция през следващите 3 седмици
Деца слушат обръщението на британския премиер Борис Джонсън, който обяви по-строги мерки за социална дистанция през следващите 3 седмици

След като неколкократно смени стратегията си за справяне с епидемията от коронавирус, британският премиер Борис Джонсън обяви в понеделник вечер нови по-строги мерки, ограничаващи движението на гражданите за 3 седмици.

Забранява се излизането от къщи освен за храна и лекарства, за посещение при лекар или в болница, за работа само ако това се налага, както и веднъж дневно за физически упражнения. Вече са затворени магазините и фирмите, които не продават храни и стоки от първа необходимост. Затварят библиотеки, детски площадки, фитнеси на открито и места за богослужение. Отменят се всички семейни събития като сватби и кръщенета.

"Това е всичко - това са единствените причини, по които трябва да излизате от дома си", каза той и допълни, че хората не трябва да се срещат с приятели или членове на семействата си, които не живеят в дома им.

Полицията ще глобява нарушителите и ще разпръсква събирания, предупреди Джонсън. Армията ще бъде включена в транспортирането на милиони защитни средства до медицинския персонал, който се оплака от недостиг.

Съветите да останат у дома си и да избягват социални контакти не бяха чути от милиони хора през този уикенд, които се възползваха от слънчевото време, за да се съберат в паркове и живописни места и пренебрегнаха инструкциите да стоят на разстояние от поне два метра един от друг.

Потвърдените случаи на коронавирус в Обединеното кралство са почти 6600, а починалите надминават 330.

Междувременно Франция, която предприе подобни ограничения преди седмица, от днес прилага още по-тежки мерки. Излизането от дома може да става само по веднъж дневно и в радиус от 1 км от дома. Това важи, както за ходенето на работа, така и за извеждането на децата на разходка, обясни премиерът Едуар Филип. Франция има вече почти 20 хил. потвърдени случая и над 800 починали от усложненията от вируса.

През последната седмица всички държави в Европа въведоха стриктни мерки за социално дистанциране, за да намалят разпространяването на заразата с коронавирус. В Италия, която в момента е страната в най-тежко положение в света, повече от 5400 души са станали жертва на COVID-19. През последните два дни властите отчитат намаляване на смъртните случаи и на потвърдените болни.

В понеделник Световната здравна организация предупреди, че пандемията от коронавирус се ускорява. Заразяването на първите 100 хил. души е отнело 67 дни, докато нарастването от 200 хил. до 300 хил. се е случило само за четири.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG