Връзки за достъпност

Извънредни новини

България започва процедура за покупка на два медицински хеликоптера с евросредства


Правителството обяви поръчка за купуването на два санитарни хеликоптера за нуждите на Спешната помощ
Правителството обяви поръчка за купуването на два санитарни хеликоптера за нуждите на Спешната помощ

Регионалното министерство обяви във вторник поръчка за купуване на два медицински хеликоптера. Те са предназначени за спешната помощ и ще се използват за пренасяне на тежки пациенти, при трансплантации и при масови инциденти.

Двете машини ще бъдат купени с пари от европейските регионални фондове и се очаква да струват 20 млн. лева. Офертите ще се събират до 29 май.

В момента България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер.

Медицинските превозни средства за транспорт по въздух ще бъдат използвани при спешни ситуации, при трансплантационни ситуации, както и за реакции по време на бедствия и аварии. Предвидено е хеликоптерите да бъдат оборудвани със съвременно медицинско оборудване и да бъде осигурена необходимата инфраструктура за експлоатацията им.

Заложените дейности включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи.

Купуването на хеликоптерите е част от проект за обновяване на българската спешна помощ, който включва още ремонт на спешните центрове и доставка на 400 нови линейки.

Управляващите обявиха планове за закупуване на един медицински хеликоптер в края на ноември 2019 г. През септември стана ясно, че последният действащ медицински хеликоптер е продаден в чужбина от собственика му - частната компания „Хели ер“. В момента за транспортирането на пострадали могат да се ползват само военни машини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG