Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълна забрана за излизане от домовете" за 1.3 млрд. души. Индия обяви строги мерки срещу вируса


Гледка от обичайно оживена улица в Ню Делхи след обявяването на 21-дневна национална карантина в Индия
Гледка от обичайно оживена улица в Ню Делхи след обявяването на 21-дневна национална карантина в Индия

Индия се намира под 21-дневна национална карантина от полунощ във вторник срещу сряда. Премиерът на страната с над 1.3 млрд. души население Наренда Моди обяви „пълна забрана за излизане от домовете“. „Целта е да се спаси Индия, да се спаси всеки гражданин, вие, вашето семейство“, обяви той в телевизионно обръщение, цитирано от БТА.

До момента в азиатската страна официално са потвърдени 512 случая на заразени с COVID-19 и 10 жертви, но броят им рязко се увеличи през последната седмица, съобщава Би Би Си.

Първият пациент беше установен преди месец в южния щат Керала, който е известен със стабилната си здравна система. Заразеният беше студент от университета от Ухан – градът, който се превърна в огнище на епидемията в Китай. Към момента студентът вече е възстановен от заболяването, но в Керала вече са регистрирани най-много заболели от COVID-19 в Индия – общо 109, допълва Би Би Си.

Следващият по заболеваемост от коронавирус индийски щат е Махарашатра със 101 случая, а в Раджастан, където 16-има италианци дадоха положителни проби в началото на март, са установени общо 32-ма заразени.

Местните власти докладват за 31 случая в столицата Делхи. Засега в южните щати Карнатака (41 заразени) и Телангана (35) се наблюдава по-бързо разпространение на COVID-19, но там се правят и повече тестове, защото регионите са по-богати, с по-малко население и по-добри здравни услуги, отбелязва Би Би Си. За сравнение в по-гъсто населените и по-бедни щати Утар Прадеш и Бихар досега официално са обявени съответно 35 и 3 потвърдени случая на коронавирус.

Според официалните данни към момента в света с COVID-9 са заразени над 423 000 души, жертвите са близо 19 000, а оздравелите – над 108 000 души. След постепенното възстановяване на Китай, в момента най-силно засегнатата страна е Италия, където бяха регистрирани нови 743 смъртни случая през последното денонощие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG