Връзки за достъпност

Извънредни новини

Папа Йоан Павел II и приказката за любовта


Pope John Paul II for the Great Europeans
Pope John Paul II for the Great Europeans

Папа Йоан Павел II (1920-2005)

Произход: Полша, средна класа

Образование: Теология в Ягелонския университет, Краков. Професура в Католическия университет в Люблин.

Интереси: литература, поезия, спорт, философия​

Признание: Архиепископ на Краков – 1964, кардинал – 1967, понтификат – 16 октомври 1978

Познавате ли поета Анджей Явен? Вероятно не, но някои още помнят поезията му, писана по времето, когато учи в Ягелонския университет в Краков: „И отново - мълчание между сърцето, камъка и дървото. / Всеки може да влезе в него. Там ще се съхрани. / Щом не влезе, каквато и видимост да си създава в живота – / той не участва в делата на земните дни."

Истинското име на този поет, актьор, спортист, катерач и кардинал на Католическата църква, е Карол Войтила.

Habemus papam – имаме папа! Денят е 16 октомври, годината – 1978. Тогава тези сакрални думи прозвучават пред възторженото множество, събрало се на площад „Свети Петър” в Рим.

За първи път от 455 години насам папата не е италианец, а чаровен, динамичен поляк, който завладява сърцата на милиони хора по света. Колкото и да са спорни някои от неговите идеи, решения и действия, вероятно скоро католическата църква няма отново да има толкова неподражаемо харизматичен водач.

„Ние те обичаме”, припяват младежите по света, когато се срещат с Йоан Павел ІІ. А тези срещи са легион. За 27 години той има 104 официални посещения в чужбина и 146 в Италия, обявява за блажени 1 338 души и канонизира 482 светци, участва в 1 160 аудиенции в сряда и на тях се среща с общо 17 600 хиляди поклонници.

Любов – това е основната дума в речника на самия папа. През 1979 в Чикаго, в специална реч по темата пред студенти, той заявява: „Любовта е единствената основа за развитието на човешките отношения.”

През същата 1979, но малко по-рано - на 2 юни, събота, на Площада на победата във Варшава, папа Йоан Павел ІІ вече е произнесъл пред около 1 милион поляци думите, с които започва рухването на комунизма: “Призовавам Светия дух да изпълни сърцата на вярващите и да промени лицето на земята… На тази земя!” – уточнява артистично папата, като прави жест с ръце и рисува във въздуха географската карта на Полша и Източна Европа. Всички го разбират правилно.

Тогава Желязната завеса притиска силно хората на Изток. Тя е спусната лично от Сталин, известен като твърде неинтелигентен престъпник. Веднъж Молотов споменава, че Ватикана е сериозен противник на комунистическата система, а Сталин иронизира: „Е, и колко дивизии има папата?”

Задочният отговор идва след 30 години и гласи: само две и то напълно абстрактни, но твърде ефективни. Любовта и истината - това са дивизиите на Йоан Павел ІІ, които събориха комунизма без войни и армии.

Тъй като КГБ никога не спи обаче, през 1981 организира покушението на Али Агджа, с участието и на българските тайни служби. Срещу Светия отец има подготвени поне още две покушения – през 1983 и 1987, твърди Здислав Крол, бивш началник на канцеларията на епископа на Варшава и организатор на папските визити в Полша по времето на комунизма. Слава, Богу, всички опити са неуспешни, а папата отдава оцеляването си на закрилата на Света Богородица.

Той има специални отношения с Божията майка и неслучайно точно по негово време църквата разкри третото послание от Фатима: “Видях град с руини и нови сгради, и облечен в бяло епископ, който пада мъртъв на земята, застрелян с оръжие от войник.”

Посланието има различни тълкувания. Някои и досега не вярват, че е истинско, вижда им се твърде обикновено. Или твърде неясно. Те очакват да се разкрие поне името на новия Месия или нещо още по-важно за човечеството.

Но - толкоз ни е дадено от Светата Дева.

Е, през 2005 Йоан Павел II не умря, застрелян от войник - но отреденото чу за живот време така и не му стигна, за да довърши започнатата приказка за любовта. Дали сега блажено почива отдясно на Христос? Кой знае. Дано обаче поне горе има достатъчно време, за да слуша любимите си грегориански песнопения, изпълнени от ангелския хор.

Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG