Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия: Членството на Северна Македония в НАТО няма добавена стойност


Знамето на Северна Македония бе издигнато в седалището на НАТО в Брюксел на 30 март.
Знамето на Северна Македония бе издигнато в седалището на НАТО в Брюксел на 30 март.

Дни, след като Северна Македония официално бе приета в НАТО, от Външното министерство на Русия излязоха с остра позиция по въпроса. Според ведомството това действие не е в интерес на гражданите на западната ни съседка и допринася само до създаването на „допълнителни разделителни линии“, съобщава ТАСС.

Северна Македония официално се присъедини към НАТО на 27-и март. "Добре дошли в НАТО, Северна Македония! Това беше дълъг път, но всичките ви усилия се отплатиха", написа в Туитър генералният секретар Йенс Столтенберг.

Руското външно министерство отправи критики за начина на представяне на събитието и го определи като „помпозен“ на фона на кризата с COVID-19.

„Очевидно членството на Скопие към Алианса няма никаква добавена стойност, нито европейска, нито регионална, нито пък в полза на националната сигурност. Това няма да бъде в интерес и на съвместните усилия в борбата срещу общите предизвикателства и заплахи, включително и срещу пандемията от коронавирус“, се казва в позицията на Москва.

Според руското ведомство от подписването на Преспанското споразумение през юни 2018 г. досега са извършени „множество процедурни и законови нарушения“, като се припомня и ниската избирателна активност по време на референдума за членство в алианса. От там коментират още, че присъедняването на Скопие към НАТО няма да донесе икономически и социален прогрес на страната, а само ще увеличи разходите за отбрана, които ще са главно за американско оръжие.

Протоколът за присъединяване на Северна Македония към НАТО беше подписан от 29-те страни членки през февруари 2019 г., след което започна процес на ратификация, който завърши на 18 март.

Гърция първа ратифицира протокола и така в сила влезе договорът от Преспа, с който се промени името на югозападната ни съседка на Република Северна Македония.

Спорът за името между Скопие и Атина беше последна пречка пред влизането на Македония в НАТО. Той беше решен с договора от Преспа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG