Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да дариш на рождения си ден. Как 15-годишният Юрий помогна на 15 болници


Юрий Йохнев е на 15 години и учи в Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев"
Юрий Йохнев е на 15 години и учи в Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев"

В началото на тази седмица между 15 болници в провинцията бяха разпределени над 700 предпазни шлемове, предназначени за медици, които работят на първа линия срещу разпространението на пандемията от коронавирус. Те бяха опаковани в общо 15 кашона от семейството на Станислав Йохнев.

Дейно участие в приготвянето на цялата пратка взима 15-годишният му син Юрий, който имаше рожден ден в събота. Вместо да се отдаде на свои домашни развлечения обаче, той посвещава целия си празничен ден на дарението.

"Още със ставането сутринта на рождения си ден каза: "Айде да тръгваме!"

„Синът ми по принцип винаги е енергичен и търси с какво да се занимава и да върши нещо. Когато разбра, че няма да мога сам да опаковам всичко събота и неделя, още със ставането сутринта на рождения си ден каза: „Айде да тръгваме!“ Отговорих му: „Първо закуси и си измий очите“, разказва пред Свободна Европа баща му Станислав.

Юрий е ученик е в Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Заедно със сестра си и двамата си родители през уикенда те успешно завършват последния етап от проекта за изработването на около 770 предпазни шлема.

„Идеята ми дойде докато гледах брифингите и мерките, които се взимат в помощ на медиците, за да се оборудват. Тъй като работя във фирма, която имаше малко количество на склад от материал, подходящ за предпазни шлемове, реших, че можем да го дарим. С приятели се организирахме и от неделя до вторник миналата седмица работихме по идеята да направим шлемове само от този материал без да са необходими ластици, капси, влекро или дунапрен“, разказва бащата на Юрий.

Целта е шлемовете да са направени само от прозрачния материал, който се дезинфекцира лесно, за да бъдат готови по-бързо за повторна употреба. Станислав и приятелите му сами изработват прототипите, пробвайки ги върху себе си. Идеята им е подкрепена от фирма Materia Design, която оставя текущата си работа на заден план и предоставя машина, на която да бъдат ракроени и довършени шлемовете.

"Помогнаха ни и наши приятелки, които работят в аптеки – те ги ползваха няколко дни"

„Помогнаха ни и наши приятелки, които работят в аптеки – те ги ползваха няколко дни, казаха кой вариант е най-удобен, по какъв начин да ги направим, за да не им пречи и да е лесно за дезинфекция. Ние самите също носихме шлемовете няколко дни“, добавя Йохнев.

Така се стига и до последната фаза от проекта – къде да бъдат изпратени предпазните средства? Станислав решава да се обърне към дарителската кампания „За доброто“, защото с приятелите му нямат информация кои болници най-много се нуждаят от такива шлемове.

„Точно на рождения ден на детето дойде списъкът с болниците и започнахме да ги опаковаме с помощта на жена ми и дъщеря ми. Успяхме да ги пакетираме и в понеделник заминаха“, казва още бащата на Юрий. По думите му в момента от кампанията „За доброто“ са намерили още материал и използвайки вече изработените кройки, са организирали производството на нови около 7500 предпазни шлема за медици.

"ЧРД, Юрий! Бъди здрав и винаги преди всичко Човек!"

„Когато разбрахме, че цялото семейство работи за каузата и то на рождения ден на Юрий, ни стана неудобно, но Станислав се засмя и каза: „Така се става човек!“ Ставаме ли човеци днес? ЧРД, Юрий! Бъди здрав и винаги преди всичко Човек! Браво, дете!“, написа в неделя Кремена Кунева от „За доброто“ във Фейсбук групата на дарителската кампания.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG