Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ломбардия на Карпатите". Как един малък регион в Румъния стана огнище на COVID-19


Жена показва документите си на полицията, която контролира спазването на карантината в Букурещ, намиращ се на 360 км. от Сучава

Когато президентът на Румъния Клаус Йоханис посети болницата „Св. Йоан“ в северния град Сучава през октомври, той я определи като чудесен пример на фона на изпълнената с проблеми здравна система в страната.

„Тук имаме модел за добра практика в румънската здравна система. Искаме да имаме подобни примери и в цялата страна“, каза Йоханис пред служителите на болницата и града.

Нещата вече не стоят по този начин.

Само пет месеца по-късно суперлативите за здравното заведение, което бе обновено с пари от европейските фондове, се превърнаха в остри критики.

Северният румънски град Сучава се намира на 360 км. от столицата Букурещ
Северният румънски град Сучава се намира на 360 км. от столицата Букурещ

Болницата бе затворена за дезинфекция, след като вирусът се разпространи на територията на сградата, заразявайки поне 181 здравни работници, включително и 43 лекари.

Мениджърите на болницата и местните служители на здравното министерство бяха уволнени заради лошото справяне със ситуацията, небрежност и липса на компетентност, позволявайки на заразата да се разпространи в болницата.

Според критиците силно политизираната местна администрация е изиграла ключова роля в това ситуацията да се влоши до такава степен.

Развитието на инфекцията

Голямото разпространение на вируса доведе до сравненията на областта Сучава с Ломбардия, епицентър на ужасяващата криза с коронавируса в Италия, която е страната с най-много смъртни случаи в света.

В Сучава живеят близо 600 хил. души, малко над 3 % от 19-милионното население на Румъния.

Към 31 март обаче в областта бяха регистрирани повече от една четвърт от случаите в цялата страна, което е в следствие на ситуацията в болницата. В Сучава са и една трета от смъртните случая в страната.

До петък сутринта броят на доказаните случаи на COVID-19 в Румъния е 2738, а починалите са 115.

Тези бройки вероятно ще се покачат, тъй като се очакват резултати на 124 болни пациенти, които към момента са настанени в болницата.

Вътрешният министър Марчел Вела обяви, че градът Сучава и околностите му, в които живеят още 100 хил. души, ще бъдат поставени под блокада в опит да се спре разпространението на вируса.

Това е първият град с такъв режим, в който ще се допуска да влизат само камиони с хранителни и други продукти.

В останалата част от страната е ограничено придвижването.

Заради ситуацията в Сучава здравният министър Виктор Косташе беше притиснат да подаде оставка.

Неговият заместник Нелу Татару прекара три дни в Сучава в опит да установи какво се е случило в болницата и каза пред местна медия, че всичко е резултат на „сбор от нередности“.

Нелу Татару
Нелу Татару

„Прегледът, свързан с епидемиологичната ситуация, не е успял да идентифицира случаи на COVID-19, заразеният медицински персонал е бил изолиран твърде късно, защитните средства не са били използвани правилно“, каза Татару.

Разпространението на заразата

Все пак как една регионална болница стана синоним на разпространението на заразата?

На 28 февруари 71-годишен мъж взема автобус от Ломбардия, където е бил в търсене на по-добро препитание, и се прибира в Сучава.

Три дни по-късно той е приет в „Св. Йоан“ с кашлица, температура и болно гърло.

Малко по-късно той става известен като пациент 6 – шестият заразен с COVID-19 в Румъния.

Както стана ясно, в болницата не са подготвени за тази ситуация.

На 25 март агенция Медиафакс съобщи, че една сестра се е грижела редовно за 25 пациенти, без да носи каквито и да е предпазни средства, след разпространението на заразата.

По думи на друга сестра, голяма част от персонала не е бил тестван и е продължил да работи, заразявайки други хора, сред които и роднини.

Румъния харчи 5.5 % от БВП за здравеопазване, което е почти наполовина на средните нива за страните в ЕС. Много от най-добрите доктори често се местят в Западна Европа.

Президентът Клаус Йоханис инспектира мобилна военна болница, в която ще се лекуват пациенти с коронавирус в Отопени, край Букурещ
Президентът Клаус Йоханис инспектира мобилна военна болница, в която ще се лекуват пациенти с коронавирус в Отопени, край Букурещ

Много са и тези, които напускат системата, често заради недоволство от липсата на медикаменти, а в момента и заради страха от вируса.

Президентът Йоханис обеща да бъде повишено финансирането в пренебрегвания здравен сектор след края на кризата, а правителството наля допълнителни средства в здравната система, за да подпомогне медицинския персонал.

Повечето лекари и пациенти от „Св. Йоан“ отказват да говорят пред медиите.

Съпругът на 70-годишна жена, която почина след като се зарази в болницата, обаче заяви:

„Това в Сучава е пълен абсурд – там я заразиха с коронавирус, а седмица по-късно я вкараха в ковчег“.

В интервю пред местна телевизия, в което гласът му беше променен, той обвини „мързеливите лекари, които са я лекували“.

Сега, при положителен тест за коронавирус, пациентите от „Св. Йоан“ ще бъдат изпращани в болнични заведения в Радаути, а в случай че състоянието им се влоши, ще бъдат хоспитализирани в голямата областна болница в Яш. Хората с отрицателни тестове ще бъдат поставяни под домашна карантина.

„Това можеше да се случи навсякъде в Румъния – в Дъмбовица или в Констанца, но на Сучава не й провървя, защото първо се случи тук,“ каза пред Свободна Европа Сорин Йонита, политически анализатор. „Добрата техника не може да ви спаси, когато липсват човешки ресурси и управление“.

Експертите очакват пандемията, която се разви относително късно в Румъния, да се влоши през април и да достигне пика си скоро след това.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG