Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Четири дни домашно наблюдение". COVID-19 взе косвена жертва във Враца


Д-р Петър Керемидчиев
Д-р Петър Керемидчиев

Късно вечерта в сряда във врачанската болница „Христо Ботев“ загива 52-годишна пациентка. Тя не е болна от COVID-19 и няма да влезе в печалната статистика, която Националният оперативен щаб разпространява. Смъртта й обаче е свързана с епидемията, защото тя е косвена жертва на заболяването и на системата за диагностика на вируса. Причината: пациентката четири дни е съветвана да следи заболяването си вкъщи и не е взимана в болница. Тя е имала температура и това било погрешно интерпретирано (само) като един от симптомите на коронавируса.

От 13 март, когато в България беше въведено извънредно положение заради коронавируса, броят на доказано заразените наближава 450, а излекуваните са 22. Починалите, след поставена диагноза COVID-19 до момента са 10. Затворени са всички заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове.

Жената от Враца е загинала след тежък перитонит. Спешната операция, която правят лекарите във врачанкста болница, не е успяла да я спаси. „Тънките й черва бяха перфорирани на четири места, имаше разпад на тъканта“, казва пред Свободна Европа директорът на болницата в града д-р Петър Керемидчиев.

За случая съобщи врачанското издание „Зов news“. Четири дни преди фаталната сряда пациентката изпитва болки в корема и има температура. След обаждане до личния лекар е посъветвана да си остане вкъщи и да следи състоянието си. Причината – епидемията от COVID-19 и разпоредбите за диагностика и лечение, давани от националния оперативен щаб. Според спуснатите до личните лекари указания за действие, пациентиетите им трябва да бъдат консултирани по телефона и съветвани да остават в домовете си, а при спешно състояние да се извика бърза помощ. Ето защо 52-годишната жена след позвъняване до личния си лекар остава вкъщи, изпълнявайки указанията – да следи състоянието си. Личният лекар пък изпълнява указанията, че при температура пациентът не бива да бъде преглеждан в кабинет. Пациентаката съобщава и за болки в корема, но те също могат да бъдат сметнати за симптоми на вируса.

Четири дни по-късно болките стават непоносими. Пациентката постъпва в частна болница, където губи съзнание. Оттам директно я транспортират в МБАЛ „Христо Ботев“, където поставят диагнозата й – перитонит. „Когато постъпи, жената беше контактна. Последва много тежка операция и тя за жалост не успя да я спаси“, допълва д-р Керемидчиев. По думите му състоянието на жената е било тежко, а възпалението е довело до ендотоксичен шок и полиорганна недостатъчност.

Има и други болести, освен COVID-19

„Темата е типичен пример, че от страх от COVID-19 много хора с хронични заболявания, или с други остри моментни състояния могат да загубят живота си“, казва директорът на болницата. „Гражданите не бива да се страхуват от постъпване в болница, или от това, че могат там да се заразят с коронавирус“, допълва той. „Пациентката е била посъветвана да си стои вкъщи и да се следи, но тя четири дни е била с неописуеми болки – кому е нужно да се стискат зъби и човек да не отиде на лекар“, пита д-р Керемидчиев.

Той обясни, че не са виновни нито пациентите, нито лекарите – всички те изпълняват инструкции. Според него обаче трябва да се прави ясно разграничение между коронавирус и обостряне на хронични заболявания или получаване на остра, внезапна симптоматика на други заболявания.

„Съществува риск заради COVID-19 всички други болести да бъдат занемарени, а това, както се вижда, може да доведе до фатален кай“, обяснява директорът на болницата във Враца.

Нужна е промяна на указанията към личните лекари“

По думите на д-р Емил Миленков, който е председател на сдружението на общопрактикуващите лекари във Враца, е нужна промяна в спуснатите указания към семейните доктори. „Трябва в спешен порядък да се прецизират изискванията на националния щаб и регионалните здравни инспекции (РЗИ)“, обясни той пред Свободна Европа.

„Към момента изискванията към нас са да поддържаме връзка с пациентите си по телефона, а всеки от тях, който заболее трябва да бъде третиран като потенциален носител на COVID-19“, каза д-р Миленков.

„От една страна симптомите на коронавирус могат да се открият в най-различни заболявания и ние трябва да съветваме тези хора да си седят у тях, от друга – няма как да се лекува по телефон“, допълни той и напомни, че лекарите принципно преглеждат, а установяването на заболявания не става само с консултация.

Наред с протокола на действие във Враца личните лекари все още нямат осигурени предпазни материали. „Властите дадоха пресконференция и съобщиха, че ще разпределят 8000 маски. Пропуснаха обаче да кажат, че тия маски са за еднократна употреба. В България личните лекари са 4000, всеки има и по една медицинска сестра“, допълва картината д-р Миленков.

Ето защо сдружението на личните лекари е взело решение предпазните материали да бъдат разпределени в регионите с доказани случаи на коронавирус. „Колегите трябва да бъдат предпазени. За да се случи това обаче, трябва хем да получим санитарни материали, за да не бъдем риск за пациентите си, като се превърнем ние във вирусоносители, хем трябва на централно ниво да се прецезират изискванията към нас“, каза той.

XS
SM
MD
LG