Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Какво е това Монте Карло?" Пеевски е купил белодробния санаториум във Владая


Делян Пеевски при едно от малкото му посещения в Народното събрание
Делян Пеевски при едно от малкото му посещения в Народното събрание

Фирмата "Интръст", която е еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, е купила бившия санаториум за белодробни болести във Владая, Столична община, както и близо 90 декара земи около него. За това съобщава “Капитал” като уточнява, че сделката е вписана на 19 март. Стойността ѝ според имотния регистър е 2.933 млн. лв.

Триетажната сграда в стил модернизъм е построена в началото на 30-те години на миналия век, като частен санаториум за гръдноболни на д-р Любомир Хаджииванов. Към него е имало и земеделско стопанство.

Санаториумът е познат на читателите на убития през 1978 г. в Лондон писател Георги Марков. В "Задочни репортажи за България" той разказва за мястото във Владая, където се е лекувал.

Какво още притежава Пеевски?

Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше избран за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) на 14 юни 2013 г. с гласовете на 116 народни представители. След масови протести срещу това назначение Народното събрание единодушно отмени това свое решение на 19 юни същата година.

Пеевски придобива влияние в политиката и бизнеса още през 2001 г., когато на 21-годишна възраст правителството на НДСВ и ДПС го назначава в борда на държавното "Пристанище Варна". По-късно той преминава от НДСВ в ДПС и става зам.-министър по бедствията и авариите. През 2015 г. депутатът официално започва да придобива бизнеси. Това става след серия от дарения от майка му - Ирена Кръстева, припомня "Капитал". Пеевски декларира дялове в дружества в България и офшорни зони, като през 2018 г. декларира приходи от 37 млн. лв.

Най-новата му придобивка е белодробният санаториум, който е национализиран след идването на комунистическата власт през 1944 г. и е използван като студентски санаториум.

Където Георги Марков среща Георги Димитров

От 1948 до 1962 г. във Владя се лекува от туберкулоза писателят Георги Марков. Мястото е описано в книгата му “Задочни репортажи”, където той разказва и за срещата си с тогавашния комунистически лидер Георги Димитров.

“Той продължаваше да стои при вратата и сякаш сам не можеше да повярва, че появяването му не бе предизвикало никаква реакция”. Така Марков описва появата на Димитров в санаториума. Според разказа лидерът е реагирал остро, след като видял, че студентите, настанени там, играят карти.

“Забелязах как лицето му смени цвета си, адамовата му ябълка заигра, очите му пламнаха и в следващия миг той нададе пронизителен писклив вик: „Студентииии! Какво е това Монте Карло? Комарджиии! Картаджиии! Срам и позор! Затова ли народът ви е пратил тука! Играете карти с народните париии…“

От средата на 90-те до 2010 г. санаториумът функционира като хотел "Клуб Владая", но от няколко години е пуснат за продажба, припомня още "Капитал".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG